Változatok egy képeslapra - Mátyás király Sopronban

Keresés az archívumban

A Storno-ház
A Storno-ház
1
Eredeti méret
A Storno-ház
A Storno-ház
2
Eredeti méret
Mátyás király emléktáblája a Storno-házon
Mátyás király emléktáblája a Storno-házon (Bárdics József felvétele)
3
Eredeti méret

A Belváros egyik legszebb emléktáblái közé tartozik a Storno-ház falán elhelyezett Mátyás király soproni tartózkodásának emléket állító tábla. (3. kép) A király hozzávetőlegesen két hónapot töltött Sopronban, a Haberleiter család vendégeként, akik akkoriban az épület tulajdonosai voltak. Mégis, erről a rövidke, 1482 decemberétől 1483 februárjáig tartó időszakról még 450 évvel később is megemlékeztek képeslapokon, ráadásul több verzióban is.

Honlapunkon sorozatot indítottunk a több színvilágban is kiadott soproni képeslap(szín)kollekciókból - a további részek a képek feletti Változatok egy képeslapra címkére kattintva érhetők el.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1920-as évek
Szerző
1929
5932-1515
Évszámos térképre

Hozzászólások

Horváth Péter Pál | 2014. június 19. 10:59

Ehhez képest keveset foglalkozunk a a mai időkben Mátyás királlyal - Bécsújhelyen még szállodát is neveztek el róla. Igaz, hogy az egyik legnagyobb történelmi kincsük a Corvinus kehely.

Tarcsai Mária | 2014. június 19. 12:34

Én megcsodálhattam a Corvinus kelyhet, amelyet maga Mátyás király adományozott Bécsújhely városának. Magyar eredetű, de jogosan birtokolják. Ugyanez a helyzet a Maracelli kegytemplommal is. Nagy Lajos királyunk építtette a zarándokhellyé vált templomot, tehát osztrák nemzeti örökség...
Ellentétben a görög és egyiptomi műkincsekkel, amit boldog-boldogtalan adott vett. A pápai református Gimnáziumnak meg saját külön egyiptomi múmiája van.

A bejegyzés létrehozása: 2013. február 17.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.