Várkerület 79.

Keresés az archívumban

A Várkerület egy részlete a 79-es számú házzal
Eredeti méret

Várkerület 79. (egykoron Várkerület 88.)

"Az épület helyén régebben három kisebb ház állott ; ezek egyikében, az Ötvös utca felé az 1730-ás évektől fogva Hüpfel János Gottlieb ötvös, majd Coriáry János Mihály ötvös lakott. Az 1830-as évek végén e házakat összevásárolta Boór Sámuel, lebontatta őket és felépíttette a mai bérházat. Tervezője valószínűleg Hild Ferdinánd volt." (Csatkai Endre)

Érdekesség, hogy a ház homlokzatán hozzávetőleg 1925 óta az Ora et Labora felirat olvasható. Az Ötvös utca sarkán a házon egy kőoroszlán áll, mely az egykor itt működött Arany Oroszlán fűszeres bolt cégére volt (alul felirat: Hausherr Wanitscek, Inhaber Zergényi)

Amikor ez a képeslap készült, a Torna utca felőli üzletben a Lederer-testvérek működtettek pamutárukereskedést - a házat egyébként ezért Lederer-házként is emlegették -, az Arany Oroszlán helyén pedig divatáru üzlet működött. Érdemes megjegyezni, hogy a három fivér által alapított Lederer cég 1936-ban modernizálta az üzlet portálját, ekkor készült el Sopron első neonreklámja, melyet ide kattintva tekintetnek meg.

A háború után a Lederer üzlet helyén a Szivárvány Áruházak üzletlánc nyitotta meg soproni üzletét, később ugyanitt Anyák boltja nyílt, az Ötvös utca sarkán pedig a Béke cukrászda, ami később már mint eszpresszó üzemelt.

Kép típusa
Kép keletkezési ideje
1900-as évek eleje
Kapcsolódó bejegyzés
Kapcsolódó kiadvány
Szerző
1910
2760-1832
Évszámos térképre

Hozzászólások

Németh György | 2013. október 29. 09:25

A Léderer csalàd nem csak a Vàrkerület 79-et, de mind a Torna u felőli, mind az Ötvös u felőli egy emeletes hàzakat birtokoltàk. Ezek közül az Ötvös u 1. Sz hàz, amely a kapuboltív zàrókövèn feltüntetett èvszàm szerint 1714-Ben èpült. A belső helyisègek gyönyörű osztott boltíves födème ezt szerintem megerősítette. Nem tudom , hogy az 1960-asèvekben törtènt àtèpítès ebből mit hagyott meg. A Lèderer csalàdból, csak egy közèpkorú hölgy jött haza ahalàltàborból, Bp-én férjhez ment és hamar meghalt. A bizonytalan tulajdonviszonyok miatt mind a hàrom èpület sokàig vàrt a rendbe hozatalra

Kótai Mónika - szerkesztő | 2013. október 29. 09:45

Köszönöm a kiegészítést!

Tarcsai Mária | 2013. október 29. 10:58

Az Ötvös utcában, az Anyák boltjával szemben nyílt meg Sopron első bisztrója, ahol némi meleg ételt is lehetett kapni, reggelizni, rántottát stb. rendelni. Később alakult át presszóvá, vagyis az étel kiszolgálás megszűnt. A másik oldalon, az Anyák boltja előtt, a háború után jó darabig Állami Áruház volt, ami külön cégként működött. (Gyakornokként ott is dolgoztam. ) Kb. 1955-ben olvadt bele a Soproni Kiskereskedelmi Vállalatba, de még jó darabig áruházként működött, ez teljesen biztos, jó darabig én voltam az elszámoltatja, akkor már irodai alkalmazottként. Talán 1960-ban alakult át Anyák boltjává, ebben a dátumban már nem vagyok biztos.

Móritz Istvánné Horváth Borbála | 2016. február 11. 18:04

Ha már az Anyák boltja szóba került, más bejegyzésben is találkoztam a bolttal kapcsolatos találgatásokkal, vagyis mikor hova költözött. A 60-as évek végén, amikor apukám lett a bolt vezetője, a Mária szobor mögött, jelenleg Lakástextil bolt helyén volt. Innen költözött a Lenk átjáró mellé (most Porcelán bolt). Édesapám, Horváth Nándor 1979-ben megbetegedett, ,ezt követően már nem dolgozott, de hamarosan ezután lett az Állami Áruház helyén az Anyák boltja.

A bejegyzés létrehozása: 2013. február 7.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.