Várkerületi házsor az 1900-as évek elején

Hozzászólok
Várkerületi házszor

A Várkerület akkori páratlan, ma páros oldala az 1900-as évek elején, korabeli képeslapon.

Kép típusa: 
Kép keletkezési ideje: 
1900-as évek eleje
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1909
Évszámos térképre
2903-1487
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2018. február 6.

Hozzászólások

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Ezen a képen balról a negyedik ház (több forrás szerint a 107/b) Printz Ferenc szülőháza. Apja a Pestről származó Printz József itt ebben a házban talál munkát és szállást Grünwald Fülöp Jakab könyvkötő mesternél, majd annak korai halála után feleségül veszi az özvegyet, tovább viszi az üzletet és kialakítja saját műhelyét. Hamarosan polgárjogot nyer és megszületik fia Ferenc (1844. 07. 04.) aki innen jár iskolába, a bencéseknél érettségizik. Sőt házassága utáni első időben is itt lakik még. A kép idejében (1900 után) azonban már a Deák téren, abban a házban (https://sopronanno.hu/bejegyzes/deak-ter-1905) melynek helyén álló épületben ma egy patika van, mert ezt a házat is lebombázták. (H.J. SSz. 1995/2) Így emlékezet helyéül marad a Printz pihenő. (https://sopronanno.hu/bejegyzes/printz-ferenc)

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Köszönöm a módosítást, a Printz életrajzzal még adós vagyok, úgy értem, a Neves soproniak menüpontba, de ami késik nem múlik. A Várkerület 107. témájában egy reklám - Gruber - féle kereskedés - megtalálható a honlapon.

Kótai Mónika - szerkesztő képe
Horváth Péter Pál képe

Nem látható a 107/b sz. ház a képen, az majdnem a Nagyrondellánál volt. A kapcsolódó bejegyzésben felfedezhetjük a kevésbé romos a 107/b épületét ...
https://sopronanno.hu/bejegyzes/bombazas-utan-a-nagyrondellanal