Várkerületi látkép az 1960-as évekből

Hozzászólok
Várkerületi részlet

Ezen a rendkívül látványos várkerületi életképen, mely valószínűleg az Ünnepi Hetek alatt készült (ld. a felvont zászlók a Mária-szobor mögött), egyszerre látható az 1745-ben felállított Mária-szobor és az 1957-ben állított, majd 1992-ben elbontott második szovjet emlékmű, melynek elődjét 1956-ban rombolták le.

A napjainkra jelentősen átalakult utcaképen egy egykorvolt épületet is láthatunk, az Előkapu és a Várkerület találkozásánál, ennek helyén ma már modern épület áll.

A felvétel készítésének pontos ideje nem ismert, de valószínűleg 1963 lehet a készítés ideje. A Mária-szobrot körülölelő korlátot ebben az évben bontották el, így ha ez a dátum nem pontos, akkor minden bizonnyal ennél korábbi a fotó.

Kép típusa: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1960-as évek eleje
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1963
Évszámos térképre
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2016. augusztus 7.

Hozzászólások

Horváth Péter Pál képe

1964.

Friedrich Rezső képe

Mindig rácsodálkozom azokra a magasan elhelyezett "hibrid" higanygőz lámpákra! (hibrid= régi oszlop, modern lámpával)
Az izzócserékhez egy speciálisan meghosszabbított, "tolólétra" szolgált...az ÉDÁSZ végezte.

Horváth Péter Pál képe

Két, szép, nagy kocsikereke volt...

Tarcsai Mária képe

Nekem nagyon fáj, hogy a Mária szobor környékének térben elhelyezett változatát lecserélték egy szürke kőkockás síkságra. Még az sem vigasztal, hogy remekül lehet gördeszkázni, rollerozni és bicajozni. Nagy hibát követtek el a tervezők és a városvezhetés, hogy ezt a koncepciót elfogadta.

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Az itt látható bejegyzés szerint (https://sopronanno.hu/bejegyzes/varkeruleti-hangulat-az-1960-as evekbő) már elkezdődött a régi lámpaoszlopok és a higanygőz lámpák lecserélése, hiszen a képen megjelennek az ostornyél oszlopok, igaz még lámpatest nélkül. Az 1963-as Ünnepi Hetek alkalmával készült várkerületi képeken (https://sopronanno.hu/bejegyzes/varkeruleti-eletkep-az-1960-..., https://sopronanno.hu/bejegyzes/varkeruleti-nyuzsges-1963-ban) viszont már ott pompáznak teljes díszben.