Várkerületi piac

Keresés az archívumban

Várkerületi piac az 1930-as években
Eredeti méret

Sok dicséretet kapott szóban és írásban Angyalfi Andor, a soproni posta tisztviselője. Titkára volt a helyi amatőr fotósok nagy múltú egyesületének, s képei a harmincas években Brüsszeltől Tokióig a tekintélyes kiállításokon sorra kapták a díjakat, elismeréseket. A Soproni Fotóklubot az USA egyik legelőkelőbb szaklapja a világranglista tizedik helyére teszi, s Mühl Aladár megállapítása szerint "ebben Angyalfi tudásának oroszlánrésze van." Ugyanő írja a Soproni Hírlap 1937. május 16-i számában az éppen időszerű kiállításról: "A képek majdnem kizárólag tükörfényes eljárással készültek, amely nagy technikai felkészültséget és tudást igényel, hiszen ezeknél a képeknél a külső beavatkozás és retus úgyszólván teljesen lehetetlen. Viszont "a csúcsfények üdeségét és az árnyékok mélységét ez az eljárás érzékelteti a legjobban." És ez vonatkozik a soproniakra is. "Ma már Angyalfi Andor neve a fotóművészetben világmárka."

Ezt ismerve a most szemlélhető képen is megfigyelhetjük a fények és árnyékok játékát. A helyszín a régi kockaköves Várkerületnek az a része, amely, szemben a tűzoltóság kapubejáratával, még megmutatja a Mária-szoborig terjedő piac sokadalmát, néhány évvel a teljes átépítés előtt. Nem célzás a szerte üldögélő asszonyságokra, a fotó készítésének ideje a vénasszonyok nyarának egyik meleg napfényes délelőttjére esik.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1930-as évek
Kapcsolódó bejegyzés
Szerző
1935
4215-1234
Évszámos térképre

Hozzászólások

Horváth Péter Pál | 2015. január 28. 14:09

Itt volt a mentőállomás bejárata is, a kaputól jobbra a Soponi Idegenforgalmi Rt. irodája látható, korábban az épületegyüttes - az Ikváig- a városmajor volt. A Várkerületen a heti piac hétfőn és pénteken volt, esténként a közönség korzójaként funkcionált.

Tarcsai Mária | 2016. március 23. 09:02

Már réges-rég nem az Idegenforgalmi Rt-nek (IBUSZ), hanem a Kereskedelmi Banknak ad helyet az általad említett épület.

A bejegyzés létrehozása: 2015. január 28.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.