Várkerületi részlet az 1800-as évek végéről

Hozzászólok
Várkerületi részlet az 1800-as évek végéről

Rupprecht Mihály, ahogy azt honlapunk neves soproni polgárokat bemutató menüpontjában Hárs József írásában olvashatjuk, 1882-ben, Triszetben nyerte el a Cs. és kir. udvari fényképész címet, s az itt bemutatott várkerületi fényképfelvételt már e cím büszke birtokosként készíthette el és adhatta közre.

Sokkal több támpontunk a kép készítésének pontos idejét illetően sajnos nincsen, az út szélén felhalmozott kockakövek sem jelentenek egyértelmű utalást az időpontra, ami viszont biztosan tudható, hogy a fotó az 1800-as évek végén mutatja a Várkerület és a Széchenyi tér találkozását, szemben a Tschurl-házzal.

A kihaltnak tűnő utcaképet érdemes ezzel az 1890 körül készült képpel összehasonlítani. Ha megfordult volna a mester, és másik irányban is mg szerette volna örökíteni a város főutcáját, nagyjából ilyennek látta volna. S ha már összehasonlítás. Úgy tűnik, más képírónak is kedves volt ebből a szögből lefényképezni ezt az utcaképet, hiszen ez a színes képeslap szinte pontosan ugyaninnen készült, abban az időben, amikor már közlekedett a soproni villamos, tehát 1900 után. S ha fekete-fehérben is megnéznének egy ugyancsak itt készült lapot, ide érdemes kattintani.

Az itt bemutatott képeslap Preidl Zoltán soproni képeslap- és fényképgyűjtő kollekciójának egyik darabja. Ezúton fejezzük ki köszönetünket Zoltánnak, hogy lehetővé tette az anyag bemutatását honlapunkon. A gyűjteményben szereplő képeket folyamatosan tesszük közzé, az egyes darabok a "Preidl Zoltán gyűjteménye" címkére kattintva listázhatók ki. A gyűjtő Facebookos oldalának linkjét a Kapcsolódó és ajánlott link alatt találják.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1800-as évek vége
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1892
3359-2116
Térképre kerül / nem kerül: 
Évszámos térképre
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A fotó készítőjének életrajza: Rupprecht Mihály
A bejegyzés létrehozása: 2018. december 21.

Hozzászólások

Horváth Péter Pál képe

Akkoriban Heuplatz (Széna tér) ...

Kótai Mónika - szerkesztő képe

1869-től a hivatalos egységes elnevezése Várkerület. (Hárs József utcanévjegyzéke szerint)

Horváth Péter Pál képe

A köztudatban tovább élt ...

Horváth Péter Pál képe

A baloldali földszintes házat (94.sz.) a századfordulón egyemeletesre építették ....