Várkerületi részlet az 1800-as évek végéről

Keresés az archívumban

Várkerületi részlet az 1800-as évek végéről
Eredeti méret

Rupprecht Mihály, ahogy azt honlapunk neves soproni polgárokat bemutató menüpontjában Hárs József írásában olvashatjuk, 1882-ben, Triszetben nyerte el a Cs. és kir. udvari fényképész címet, s az itt bemutatott várkerületi fényképfelvételt már e cím büszke birtokosként készíthette el és adhatta közre.

Sokkal több támpontunk a kép készítésének pontos idejét illetően sajnos nincsen, az út szélén felhalmozott kockakövek sem jelentenek egyértelmű utalást az időpontra, ami viszont biztosan tudható, hogy a fotó az 1800-as évek végén mutatja a Várkerület és a Széchenyi tér találkozását, szemben a Tschurl-házzal.

A kihaltnak tűnő utcaképet érdemes ezzel az 1890 körül készült képpel összehasonlítani. Ha megfordult volna a mester, és másik irányban is mg szerette volna örökíteni a város főutcáját, nagyjából ilyennek látta volna. S ha már összehasonlítás. Úgy tűnik, más képírónak is kedves volt ebből a szögből lefényképezni ezt az utcaképet, hiszen ez a színes képeslap szinte pontosan ugyaninnen készült, abban az időben, amikor már közlekedett a soproni villamos, tehát 1900 után. S ha fekete-fehérben is megnéznének egy ugyancsak itt készült lapot, ide érdemes kattintani.

Az itt bemutatott képeslap Preidl Zoltán soproni képeslap- és fényképgyűjtő kollekciójának egyik darabja. Ezúton fejezzük ki köszönetünket Zoltánnak, hogy lehetővé tette az anyag bemutatását honlapunkon. A gyűjteményben szereplő képeket folyamatosan tesszük közzé, az egyes darabok a "Preidl Zoltán gyűjteménye" címkére kattintva listázhatók ki. A gyűjtő Facebookos oldalának linkjét a Kapcsolódó és ajánlott link alatt találják.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1800-as évek vége
Kapcsolódó bejegyzés
Szerző
1892
3359-2116
Évszámos térképre

Hozzászólások

Horváth Péter Pál | 2018. december 21. 15:09

Akkoriban Heuplatz (Széna tér) ...

Kótai Mónika - szerkesztő | 2018. december 21. 15:13

1869-től a hivatalos egységes elnevezése Várkerület. (Hárs József utcanévjegyzéke szerint)

Horváth Péter Pál | 2018. december 22. 09:02

A köztudatban tovább élt ...

Horváth Péter Pál | 2018. december 22. 09:05

A baloldali földszintes házat (94.sz.) a századfordulón egyemeletesre építették ....

A bejegyzés létrehozása: 2018. december 21.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.