A honlap frissítése miatt ideiglenesen nem elérhető a hozzászólás és a regisztráció funkció.
Szíves türelmüket kérjük.

Várkerületi részletek a '70-es évekből

Hozzászólok
Várkerületi részlet
Várkerületi részlet

Az 1970-ben készült fotók közül az első közepén a Várkerület 63-as számú ház látható, melyben 1970-ben éppen a Dózsa Mg. Termelőszövetkezet Bormérése működött. A ház leghíresebb lakója Dukai Takách Judit költőnő volt, aki 1836-ban ebben a házban hunyt el. Emlékét 1990 óta őrzi emléktábla a ház falán. A kép jobb oldalán részben látható a 65-ös számú ház, melynek a földszintjén a kép készültekor cipőjavító működött, de korábban ugyanitt volt a Röttig-Romwalter-féle papírkereskedés. Ennek a háznak is volt híres lakója, Kerpely Jenő Claudius, akinek az emlékét szintén emléktábla hirdeti az épületen. Kerpely Jenő Claudius (1896-1977) költő, műfordító és drámaíró volt, aki műveit Claude d’Acy írói álnéven jelentette meg. Emléktábláját 1984-ben avatták fel az épületen. A kép bal oldalán még nem kezdődött meg a foghíj beépítése. Ugyanez az üres telek - Várkerület -Árpád utca sarok - látható a második fotón, más szögből.

Kép típusa: 
Kép keletkezési ideje: 
1970
Kapcsolódó kiadvány: 
Forrás: 

Szabó Jenő: Kerpely Jenő Claudius emléktáblájának felavatása, Soproni Szemle, 1985/1.

Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1970
Évszámos térképre
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2013. május 26.

Hozzászólások

Beyer László képe

A kép készültekor nemtudom, hogy mi volt a borozó neve, de később TRAMINI néven volt ismert. JÓ konyhája volt abban az időben, amikor egy Pintér nevezetü volt katonatiszt volt a tulajdonosa.

Tarcsai Mária képe

A Várkerület és Árpád utca sarkán, a foghíj helyén kissé később épült társasházat viszont egykori. szeretett kollégám Csupor Károly szervezte és bonyolította az építkezést, pénzügyi részt, mindent, egész a társasház alapító okiratig. Saját maga is vásárolt ott egy lakást neki és családjának. Mennyire örült neki, és mennyire várta! Sajnos, nem sokáig élvezték, mert nem sokkal később felesége, majd a fia, végül ő is súlyos betegségben meghaltak. Mindig azt gondolom, hogy Csupor Charlie (mert így hívtuk) szíve megszakadt a bánattól. Sírja éppen szemben van a nagyszüleim sírjával és valahányszor ott vagyok, értük is mondok egy fohászt.