Városház utcai emlékképek

Hozzászólok
A Városház utca 1970-ben
A Városház utcában feltárt leletek
Képkivágás Finta Béla felvételéből
Emléktábla a Városház utcában

A Városház utcában 1913-ban a Boór testvérek cége által épített Városi Mozit 1966-ban bontották el, majd helyén régészeti feltárásokba kezdtek. A területet magas kerítéssel zárták el a kíváncsi szemek elől, mely kerítés kiválónak bizonyult különféle falragaszok megjelenítésére. (1.kép)

Tálos Péter kalapos - majd utódja, Tálos Károly, szintén kalapos - egykori háza előtt a munkálatok befejeztével mindenki számára láthatóvá vált régészek által feltárt terület (2.kép), mai nevén a Scarbantia Régészeti Park, melyet ekkor már jóval alacsonyabb kerítés választott el az utcától.

Szokásunkkal ellentétben ezúttal a parkot ábrázoló - vélhetőleg az 1970-es években készült - felvételből egy kivágást is mutatunk, bár sajnos ennek minősége nem az igazi, tartalma azonban annál érdekesebb, több szempontból is. A már említett Tálos-házon ugyanis két reklámtábla is kivehető, ezek közül az alsó a Fő téri Pinceborozóba invitálja a vendégeket, a másik pedig egy presszóra hívja fel a figyelmet, ennek felirata azonban nem vehető ki teljes mértékben. Személyes emlékeim szerint ekkor az egykori kalapos helyén nem működött vendéglátóipari egység, csak jóval később nyílt itt meg a Dobos-féle cukrászda, de talán olvasóink jobban emlékeznek erre.

A kép(kivágás) ugyancsak személyes vonatkozása, hogy a képen szülőházam látható, a kapuban a nagymamámmal, a ház előtt pedig családunk legendás Trabantjával, a CX 21-27-tel.

Visszakanyarodva a kevésbé személyes vonalhoz és már többször is említett kerítéshez no meg a mozihoz, 2006-ban itt helyezte el a CORVINUS Magyar-Osztrák Baráti Kör azt a fekete márvány emléktáblát (4.kép), mely az utókor számára jelzi, hogy ezen a helyen állt 53 esztendőn keresztül az a legendás mozi, melynek nem kevésbé legendás vezetőjének, Sopron város díszpolgárának Dr. Friedrich Károlynak napjainkban már utca is őrzi emlékét Sopronban.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1970-es évek
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1977
4377-1925
Térkép nézetbe kerül: 
Térképre kerül
Turista térképre kerül: 
Nem kerül turista térképre
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A fotó készítőjének életrajza: Finta Béla
A bejegyzés létrehozása: 2018. október 21.

Hozzászólások

Friedrich Rezső képe

A "Presszó" felirat, szinte biztosan, G.Nagy Béla munkája és mivel ugyanilyen betütípust használt a helyszínen is, én a Fórum eszpresszóra tippelek.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Igazad lehet, köszönöm!