Vásár a Petőfi téren

Hozzászólok
Vásár a Petőfi téren
Vásár a Petőfi téren

1. kép: Szokatlan helyszínre telepedett le a két, távoli faluból menekült nő. Ebből a felvételből ugyan nem derül ki, hogy ezt a sokféle háziipari terméket honnan és mivel hozták el falujukból, de az látszik, hogy csupa olyan látványosság, ami Sopronban, a nyugati városban a népművészet tárgykörébe tartozik. Ezúttal azonban nem kereskedelmi árucikk, legkevésbé sem kiállítási tárgyak tömkelege, hanem arra szolgál, hogy szerencsés esetben a közeli kifőzdében elfogyaszthassanak egy tányér forró erőlevest. Némi célzással a szomszédságukban lévő Nemzeti Bank-fiók vastagabb pénztárcájú alkalmazottaira és ügyfeleikre. Hiszen lehet is, hogy lejönnek és körülnézegetnek az otthonról kelengyényi mennyiségben, ekhós szekéren elhozott holmit. Maguknak készítették, azt is, amit hordanak. Tudják, hogyan kell szőni a sálat, de nem tudják, hogy a határon túl hova irányítják őket. És egyáltalán: miért mennek és mennek, mindig csak tovább. Egybefolynak a napok. 1944 őszének napjai.

A német birodalmi áttelepítési csoport Sopronból irányította a városon keresztül 1944. október 15-től november 6-ig az erdélyi szászok és a bánáti svábok, november végéig a szatmári svábok december 6-ig a bácskai svábok menekülését a szovjet csapatok elől a Német Birodalomba. (Magyar Katolikus Lexikon.) Délvidékről magyarok is jöttek a szerb partizánok elől. Mende Gusztáv tudta. Talán többet mond az ehhez csatolt következő kép.

2. kép: Most derül ki, hogy a kelengye-árusok nem magukban állnak a téren. Ha nem is látni a bal szélen azt, vagy azokat, aki előtt jólöltözött, frissen ondolált hajú asszonyok vásárlásra készen húzódnak az árus elé, mégis csak biztató a helyzet. A közelebbről lefényképezett két nő előtt legfeljebb takarítónők nézegetnek. Kijöttek az elemi iskolából. Egy talányos gyerekkocsi fogantyúját fogja valaki, háttal a kocsi belsejének. Nem mondhatom, hogy gyerek van benne, azt sem, hogy nem árulják-e magát a kocsit. Az a sokaság a Lord Rothermere-emlékoszlop előterében akár városnéző sétán is vehetne részt, ha egy irányba nézne. Maradunk annál, hogy kopaszak a fák, nagykabátban az emberek, 1944 ősze lehet az időpont, amikor Mende Gusztáv exponált.

/A második fotón a háttérben látható emlékműről a Kapcsolódó bejegyzésben érhetők el további információk. - A szerk./

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1944
Kapcsolódó bejegyzés: 
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1944
2971-1852
Térkép nézetbe kerül: 
Térképre kerül
Turista térképre kerül: 
Nem kerül turista térképre
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Hárs József
A fotó készítőjének életrajza: Mende Gusztáv
A bejegyzés létrehozása: 2015. május 23.