Vendégfogadó a Magyarhoz

Keresés az archívumban

Vendégfogadó a Magyarhoz
Eredeti méret

A Győri út páros oldala, bal oldalon egy ma is álló földszintes épülettel, melyen tábla hirdeti: Vendégfogadó a Magyarhoz.

Csatkai Endre tanulmányából - némi ellentmondással ugyan- tudhatjuk, hogy a vendéglátóhely az 1840-es évek közepén létesült, az elnevezése pedig a Bach-korszakban Utolsó garas volt, ugyanakkor vélelmezhető, hogy a köznyelv ezt a nevet jóval tovább is használta. 1884-ben Fürst Károly ügyvéd lett a tulajdonos majd a helyiség 1920 körül városi tulajdonba került, ekkora már felépült vele szemben az Erzsébet kórház épülettömbje ott, ahol a fotós állt és ahol a képeslapon még üres terület látható csak.

A Magyar/Utolsó garas egyik neves törzsvendégéről, dr. Berecz Ábel ügyvéd, országgyűlési képviselőről ide kattintva olvashatnak honlapunkon.

Az itt bemutatott képeslap Preidl Zoltán soproni képeslap- és fényképgyűjtő kollekciójának egyik darabja. Ezúton fejezzük ki köszönetünket Zoltánnak, hogy lehetővé tette az anyag bemutatását honlapunkon. A gyűjteményben szereplő képeket folyamatosan tesszük közzé, az egyes darabok a Preidl Zoltán gyűjteménye címkére kattintva listázhatók ki. A gyűjtő Facebookos oldalának linkjét a Kapcsolódó és ajánlott link alatt találják.

Kép típusa
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1800-as évek vége
Kapcsolódó bejegyzés
Kapcsolódó kiadvány
Forrás

Csatkai Endre: A soproni vendégfogadók a 16/19. században, Soproni Szemle, 1966/3. p.20.

Szerző
1898
4715-2915
Évszámos térképre

Hozzászólások

Horváth Péter Pál | 2019. április 4. 14:15

A képen látható vendégfogadó méretét tekintve csak töredéke a korábbi Gasthof zum letzten Groschen műintézménynek. A tulajdonosváltás után a hosszú földszintes utcafronti rész közepére épült a képen látható emeletes ház és a bal oldalon látható épületrészt hagyták csak meg fogadónak. A sopronanno 1889-es térképén még az eredeti (hosszú) épület alaprajza látható ...

Horváth Péter Pál | 2019. április 4. 17:07

A középen álló emeletes ház (mint a posztban is olvasható > a város tulajdonába került) a két háború között M. kir. állami mértékhitelesítő hivatalnak adott otthont. A II. vh. után a kórház szemészeti osztálya - az épületük bombatalálata után, ebben az épületben folytatta a betegek ellátását ...

A bejegyzés létrehozása: 2019. április 4.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.