A honlap frissítése miatt ideiglenesen nem elérhető a hozzászólás és a regisztráció funkció.
Szíves türelmüket kérjük.

Villamos a Kláber-villánál

Hozzászólok
Villamos a Kláber-villánál

A Svájcból az 1800-as évek végén Magyarországra települt Stauffer Frigyes Sopronban, a Kossuth Lajos utca és a Vadász utca sarkán álló villaépületben rendezte be új otthonát 1924-ben. A sajtkészítő családból származó sajtmester fiaival 1908-ban alapította meg a Stauffer és Fiai Közkereseti Társaságot, mely Répcelakon nyitotta meg gyárát. Az elsősorban sajtokat és vajat előállító üzem rövid idő alatt meghatározó szerepre tett szert a hazai piacon. 1930-ban termékpalettájukon megjelent egy új ömlesztett sajt, melynek csomagolására egy medve került. A választás nem volt véletlen, ez az állat ugyanis annak a svájci kantonnak, Bernnek a címerállata, ahonnan a Stauffer család származott és ahol az 1860-as években kezdtek el sajtkészítéssel foglalkozni. A mai napig népszerű, bejegyzésünk közreadásakor éppen 90 éves Medve sajt, ha csak közvetve is, így kötődik Sopronhoz és a Kossuth Lajos utcai romantikus hangulatú - építtetőjéről Kláber-villaként is ismert, a képeslap készítésekor még ezt a nevet viselő - villához, mely előtt képünkön éppen egy villamos halad el.

Az itt bemutatott képeslap Preidl Zoltán soproni képeslap- és fényképgyűjtő kollekciójának egyik darabja. Ezúton fejezzük ki köszönetünket Zoltánnak, hogy lehetővé tette az anyag bemutatását honlapunkon. A gyűjteményben szereplő képeket folyamatosan tesszük közzé, az egyes darabok a Preidl Zoltán gyűjteménye címkére kattintva listázhatók ki. A gyűjtő Facebookos oldalának linkjét a Kapcsolódó és ajánlott link alatt találják.

Kép típusa: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1900-as évek eleje

Dr. Schöberl Miklós Béla hívta fel a figyelmünket arra, hogy érdemes megjegyezni, hogy a képeslap készítésekor a Stauffer család még nem élt a Kláber Mór által építtetett és birtokolt villában, de mivel az épület a soproni köztudatban Stauffer -villaként ismert, a címben erre utalva használtuk az épületben 1924-ben irodát nyitott család nevét.

Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1910
Évszámos térképre
991-1556
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2020. augusztus 10.

Hozzászólások

Friedrich Rezső képe

Az egyik Stauffer fiúnak nem lehetett gyermeke. Anyósomnak, aki Jobaházán született, majd korán félárva lett 3 testvérével, volt egy (Jókuti) Karolin nevű húga. Árvaházba kerültek, mert apjuk alkoholizmusa miatt verte őket. A kis Karolint a Stauffer fiú és felesége megvette (!) az alkoholistától. Ezután már Stauffer Dóra volt. A háború alatt/előtt?/ nevelőszüleivel visszatelepültek Svájcba. Ott jómódban kapott polgári nevelést és iskoláztatást. Házassága révén Ausztráliába került és talán, még ma is él. Kapcsolatfelvételre egyszer került sor az anyósom és közte, de az nem vezetett eredményre. A rokonság megszakadt.