Villamos a Stauffer-villánál

Hozzászólok
Villamos a Stauffer-villánál

A Svájcból az 1800-as évek végén Magyarországra települt Stauffer Frigyes Sopronban, a Kossuth Lajos utca és a Vadász utca sarkán álló villaépületben rendezte be [új otthonát]. A sajtkészítő családból származó sajtmester fiaival 1908-ban alapította meg a Stauffer és Fiai Közkereseti Társaságot, mely Répcelakon nyitotta meg gyárát. Az elsősorban sajtokat és vajat előállító üzem rövid idő alatt meghatározó szerepre tett szert a hazai piacon. 1930-ban termékpalettájukon megjelent egy új ömlesztett sajt, melynek csomagolására egy medve került. A választás nem volt véletlen, ez az állat ugyanis annak a svájci kantonnak, Bernnek a címerállata, ahonnan a Stauffer család származott és ahol az 1860-as években kezdtek el sajtkészítéssel foglalkozni. A mai napig népszerű, bejegyzésünk közreadásakor éppen 90 éves Medve sajt, ha csak közvetve is, így kötődik Sopronhoz és a Kossuth Lajos utcai romantikus hangulatú - építtetőjéről Kláber-villaként is ismert - villához, mely előtt képünkön éppen egy villamos halad el.

Az itt bemutatott képeslap Preidl Zoltán soproni képeslap- és fényképgyűjtő kollekciójának egyik darabja. Ezúton fejezzük ki köszönetünket Zoltánnak, hogy lehetővé tette az anyag bemutatását honlapunkon. A gyűjteményben szereplő képeket folyamatosan tesszük közzé, az egyes darabok a Preidl Zoltán gyűjteménye címkére kattintva listázhatók ki. A gyűjtő Facebookos oldalának linkjét a Kapcsolódó és ajánlott link alatt találják.

Kép típusa: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1900-as évek eleje

Dr. Schöberl Miklós Béla hívta fel a figyelmünket arra, hogy érdemes megjegyezni, hogy a képeslap készítésekor a Stauffer család még nem élt a Kláber Mór által építtetett és birtokolt villában, de mivel az épület a soproni köztudatban Stauffer -villaként ismert, a címben erre utalva használtuk az épületben 1924-ben irodát nyitott család nevét.

Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1910
991-1556
Térkép nézetbe kerül: 
Térképre kerül
Turista térképre kerül: 
Nem kerül turista térképre
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2020. augusztus 10.

Hozzászólások

Horváth Péter Pál képe

Igazából a Klaber-villa előtt láthatjuk a villamost. (Kláber építtette a villát), a répcelaki Stauffer és fiai cég csak 1924-ben létesített irodát Sopronban, amikor a villamos már nem járt. Értékesítőhelyük szemben a 31. szám alatt volt, bérelt helyiségben ...

Horváth Péter Pál képe

Stauffer Frigyes Nagyszécsényben telepedett le 3 gyermekével, később még 8-al gyarapodott a létszám. Ott kezdett el tejbegyűjtéssel, sajtgyártással foglalkozni. Három fia a Kemenesalján akarta folytatni atyjuk szakmáját. A helyiek áskálódása miatt az idősebb Stauffer követte fiait a családjával, Répcelakon vetették meg lábukat a bérelt Radó kastélyban. Az alagsorban, és a földszinten folyt a sajtkészítés. Később megvették a kastélyt, majd létrehozták a sajtgyárat. Ezután, 1924-ben nyitottak irodát Sopronban a megvásárolt Klaber villában. ...