Villamos az Ötvös utcában

Keresés az archívumban

Sokszorosan sérült "ütött-kopott" fotó, mégcsak a készítőjét sem ismerjük. Mégis van rajta valami érdekes, amiért szeretném megmutatni. Ugyanis ez a fotó egyike azon keveseknek, amiken az Ötvös utcából jön a villamos. Megbújik ugyan a háttérben, de azért kivehető, hogy az 1900-ban városunkban megindult villamos közlekedés belvárosi szárnyvonalán, mely alig 3 évig szolgálta az utazóközönséget, éppen az egyik kocsi halad át az Ötvös utcán. A tiszavirág életű vonalról honlapunkon közzétett tanulmányában így írt Hárs József:

"A keskeny Ötvös utcában a forgalmat is zavarta. Így a Városi Tanács 1902. október 23-i közgyűlésén hozzájárult a vonal forgalmának részleges [megszüntetéséhez]. A síneket felszedték és a Déli vasútig vezető vonalat a Sörgyárig meghosszabbították."

A felvétel másik érdekessége, bár ezt korábban már bemutattuk egyik Anno és ma összeállításunkban, a Várkerület és az Ötvös utca sarkán látható Czeke József és társa által üzemeltetett terménykereskedés, illetve maga az épület, melyben működött. Ezt ugyanis néhány évvel a fotó készítése után átalakították, az új épületben pedig megnyílt Sopron igazai nagykávéháza, a Royal.

A régi Ötvös utcai hangulatot idézi még egy, az utcáról a Magyar utca felől készült képeslap, melyet szintén interaktív Anno és ma összeállítás formájában mutattunk meg honlapunkon és ide kattintva érhető el.

1903. november 2-án szűnt meg végleg a közlekedés a szárnyvonalon, de a Tanács határozata után már csak vasár- és ünnepnapokon közlekedett itt a villamos.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1900. májusa és 1903 között
Szerző
1901
2783-1819
Évszámos térképre
A bejegyzés létrehozása: 2018. július 3.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.