Sopron anno blog

Sopron anno blog.

Kattintson a képre a hivatkozott bejegyzés megtekintéséhez!

2017. december 19.
A bűvös henger szünetre vonul

Sopron írójának, Becht Rezsőnek hétfőnként részletekben közreadott önéletrajzi ihletésű művének, A bűvös hengernek közreadását az ünnepek alatt szüneteltetjük, új résszel január 8-án jelentkezünk.


Bejegyzés linkje: http://sopronanno.hu/blog/a-buvos-henger-szunetre-vonul
Becht Rezső: A bűvös henger
2017. november 3.
Térképek a Sopron anno-n!

Több, mint 100 év - 10 térképen! Újabb két nagyítható soproni várostérképpel gazdagodott archívumunk, így immár tíz térképen tudjuk megmutatni, miként változott a város egy évszázad alatt. Bejegyzéseinket a térképeken sárga pöttyök jelzik, vagyis ahol pötty van a térképen, ott állt az adott évtizedben az adott kép készítésekor a fotós. Kovács Péter nagyon sokat dolgozik ezen a funkción, köszönet neki. Próbálják ki a Térképek menüpontra kattintva, érdemes!


Bejegyzés linkje: http://sopronanno.hu/blog/terkepek-a-sopron-anno-n
Térképes megjelenítés a Sopron anno-n
2017. november 2.
Meghívó könyvbemutatóra

A szerző szeretettel várja az érdeklődőket legújabb könyvének bemutatójára.


Bejegyzés linkje: http://sopronanno.hu/blog/meghivo-konyvbemutatora
Meghívó
2017. szeptember 18.
Frissített bejegyzés!

Egy bejegyzés soha nem lehet teljesen kész, hiszen mindig érkezhetnek újabb, az adott témához illeszkedő fotók vagy információk, amikkel érdemes kiegészíteni a korábban írottakat, mutatottakat.

Így van ez a régi városháza elbontásáról és az új városháza építéséről szóló írásunkkal is, mely ma egy remek fotóval gazdagodott. A régi épületet megörökítő képeslap mellett már az új épület alapozásáról készült fotó is illusztrálja az írást.


A régi városháza bontása és az új városháza építése
Bejegyzés linkje: http://sopronanno.hu/blog/frissitett-bejegyzes-4
2017. szeptember 11.
Finta Béla diái a Sopron anno-n!

Az a megtiszteltetés érte honlapunkat, hogy a Soproni Fotóklub egykori tagjának, Finta Bélának családjától hozzávetőleg 1000-2000 - vagy tán még annál is több - diát kaptunk, melyek folyamatosan kerülnek fel a Sopron anno honlapjára, így a gondosan rendezett és megőrzött anyagot a nagyközönség is megismerheti majd. Jómagam egyelőre a töredékét láttam csak a gyűjteménynek, de ígérhetem, hogy lesznek igazi kuriózumok! A feldolgozás már folyamatban van!
Nagyon szépen köszönjük, hogy megkaphattuk a képeket!

A sorozat legelső darabja ma került fel honlapunkra, a fotós életrajzát azonban már korábban bemutattuk és ezúttal is szívből ajánljuk.


Finta Béla
Bejegyzés linkje: http://sopronanno.hu/blog/finta-bela-diai-a-sopron-anno-n
2017. augusztus 8.
Újdonság a Sopron anno-n!

Ismét újdonsággal gazdagodott a Sopron anno honlapja! Engedjék meg, hogy ezúttal néhány gondolatban elmeséljük honlapunk legújabb menüpontjának rövid történetét.

2000-ben és 2002-ben jelent meg az Aranykönyv két kötete, melyekben számos soproni és Sopronhoz köthető híresség életrajza olvasható. A kötetek mára már kevésbé elérhetők, így arra gondoltunk, hogy érdemes lenne elkészíteni az akkor még ötlet szintjén "Digitális Aranykönyvnek" nevezett változatot azaz az életrajzokat revitalizált formában közzétenni a Sopron anno honlapján. Mit is jelent a revitalizálás? Szerettük volna, ha az életutakhoz kapcsolódó és honlapunkon szereplő épületek fotói - a hozzájuk tartozó írásokkal- , a kiadványok, a térképek, az Anno és összeállítások szerves részeivé válnának az életrajzoknak, ezáltal még színesebbé, még átélhetőbbé téve azokat.

A tervet a megvalósítás követte. Mind a két kötet felelős kiadója, mind a szerkesztő azonnal igent mondott ötletünkre, így megkezdődhetett a munka, melynek során váratlan meglepetés ért minket. Hárs József hagyatékából ugyanis előkerült a tervezett Harmadik Aranykönyv teljes anyaga, azaz 102 eddig sehol nem publikált életrajz! Így már nem pusztán a két Aranykönyv rendkívül gazdag anyagát tárhatjuk digitális formában olvasóink elé, hanem eddig kiadatlan kincseket is.

Neves soproniak névre kereszteltük az új menüpontot, melynek indulásakor 15 életrajzot adunk közre, 5-5 írást a két Aranykönyvből, ötöt pedig a kiadatlan, harmadik kötetből.
Az írások linkek és címkék segítségével kapcsolódnak a Sopron anno honlapján szereplő tartalmakhoz.Bízunk benne, hogy így egy kis pluszt tudunk hozzátenni a kiváló írásokhoz.

Az életrajzok eztán folyamatosan, napi frissítéseink keretén belül kerülnek fel honlapunkra.

Köszönjük Bugyi Sándor felelős kiadónak, Dr.ifj.Sarkady Sándor szerkesztőnek és szerzőnek, és Dr. Kovács József László szerzőnek, hogy az írások publikálásához hozzájárultak, köszönjük továbbá Turbuly Évának a szervezésben nyújtott segítséget.

Ismerjék meg hát 15 jeles soproni életútját, akiről tudni, akiket ismerni legalább olyan fontos dolog, mint megismerni az épített környezetünk elődeink által ránk hagyott értékeit.


Bejegyzés linkje: http://sopronanno.hu/blog/ujdonsag-a-sopron-anno-n
Neves soproniak
2017. július 9.
Újabb alkotás virtuális Mende galériánkban

Újabb alkotással bővült honlapunk virtuális Mende Gusztáv galériája. A magántulajdonban lévő képet most először láthatja a nagyközönség.


Sétáló pár
Bejegyzés linkje: http://sopronanno.hu/blog/ujabb-alkotas-virtualis-mende-galeriankban
2017. június 25.
Egy történettel frissült egyik bejegyzésünk

A Budapesti Hírlap 1929. február 13-i számában jelent meg egy történet, melyben - még ha az írás maga a képzelet szüleménye is - a helyszínek valósak és ennek alapján feltétezhetjük, hogy a történetben szereplő könyvkereskedés éppen az egyik bejegyzésünkben szereplő üzlet volt. Igaz, hogy a Fegyvertár utcában a Greiner-házban szintén volt egykor egy antikvárium, az azonban nem szerepel az 1929-es város címtárban, így vélhetően csak később nyitott meg.

Érdekességképpen közreadjuk a Belvárosban és a Kuruc-dombon játszódó írást, mely a szóban forgó bejegyzés második frissítéseként érhető el.


A Grieszler-féle könyvkereskedés
Bejegyzés linkje: http://sopronanno.hu/blog/egy-tortenettel-frissult-egyik-bejegyzesunk
2017. május 30.
Frissített történet!

Egy bejegyzés, egy történet soha nincsen készen, hiszen folyamatosan érkeznek újabb és újabb információk, képek, dokumentumok, amik gazdagabbá, pontosabbá és élvezetesebbé teszik az írásokat. Így történt ez dr.Kovács József László írásával is, melyet két, eddig soha nem publikált felvétellel gazdagítottunk. A képek érdekessége, hogy a történet egyik szereplőjének, Thier Lászlónak hagyatékából származnak.


Thier László, a műgyűjtő és Csatkai Endre, a tudós
Bejegyzés linkje: http://sopronanno.hu/blog/frissitett-tortenet
2017. május 5.
Megvan a 2000. bejegyzés!

A mai napon felkerült a 2000. bejegyzés a Sopron anno honlapjára!

A 2000 poszt között vannak egészen rövidek, amik “engedik a képet beszélni”, vannak hosszabb, részletesebb írások is és olyanok is, amik soproni vonatkozású helytörténeti kiadványokat mutatnak be.

Van olyan poszt, amiben pusztán egyetlen fotó szerepel és van, amiben harmincnál is több. A képek, képeslapok mellett - melyek száma hamarosan eléri a 4000-et - térképrészletek és papírrégiségek is gazdagítják az írásokat.

A 2000 bejegyzésen kívül közel 70 interaktív Anno és ma összeállítást, két soproni művész galériáját, több térképet, két soproni szerző irodalmi műveinek részleteit, számos filmfelvételt és letölthető írásokat, könyveket is találhatnak a Sopron anno-n.

www.sopronanno.hu
Sopron első helytörténeti honlapja


Bejegyzés linkje: http://sopronanno.hu/blog/megvan-a-2000-bejegyzes
2000 bejegyzés a Sopron anno-n