A honlap frissítése miatt ideiglenesen nem elérhető a hozzászólás és a regisztráció funkció.
Szíves türelmüket kérjük.

Kelemen Éva: Petrich Kató festményei a Magyar Írószövetség klubjában

Hozzászólok
Kultúra.hu internetes portál

Kultúra.hu 2009. június 20.

A szélesebb közönség számára eddig szinte ismeretlen életművet tár elénk a Magyar Írószövetség klubjában pénteken este megnyílt kiállítás: az 1987-ben elhunyt Petrich Kató festőművész tavaly lett volna 100 éves.

Négy fűzfa
Négy fűzfa

A Petrich Kató (Petneki Jenőné) festőművész (1908-1987) alkotásaiból összeállított tárlat egészen a huszas évek végéig visszanyúló festményei keletkezési idejük ellenére egészen friss élményként hatnak a befogadóra. A Glatz Oszkár és Szőnyi István keze alatt formálódó alkotó a harmincas években végzett rajztanárként a Képzőművészeti Főiskolán, majd számos városban megfordult, köztük Kőszegen, Újvidéken, Kecskeméten és Győrött. Bár korábban sokan láthatták képeit, 1956 után nem lépett be a Képzőművészeti Alapba, ezért többé nem kapott lehetőséget művei kiállítására. Most, több mint húsz évvel a halála után egész életművét felölelő tárlattal találkozhat, aki ellátogat a Magyar Írószövetség klubjába, ahol egy igen erőteljes alkotói világkép fogadja a betérőt.

Kőszegi utcarészlet
Kőszegi utcarészlet

Petrich Kató alkotásai rendkívül élénk színvilágukkal és a mögötte mélyen meghúzódó, helyenként nehéz titkokkal terhes történeteikkel a falusi lét közegeit és a természet megnyugvást nyújtó tereit tárják elénk. Festményein különös módon keveredik a naiv szemlélet, a realista és impresszionista hatás, de helyenként valósággal absztraktba hajló megoldásokkal is találkozhatunk. A tárlat egyik erőssége a művész ecsetvonásai alatt megszületett szuggesztív arcok, tekintetek sora, emellett leginkább azok az alkotások késztetik a szemlélőt csodálkozásra, amelyek el mernek rugaszkodni a valóságtól, és szivárványszíneikkel nem csak a kompozíciót, de a látogatót is megbolondítják kicsit.

Golyó Jóska hegedül
Golyó Jóska hegedül

Petrich Kató kissé megkésve ugyan, de most elénk  tárja közel egy évszázadon átívelő életművét, amelynek darabjai kíváncsian várják, hogy újra - vagy talán: végre - méltó körülmények között méressenek meg.

A bejegyzés létrehozása: 2015. július 20.