A Szent Korona Sopronban

Keresés az archívumban

Szerző
Kiadás éve
2014

Részlet a könyvből: "1440. február végén példátlan dolog történt a magyar felségjelvény históriájában. Ellopták a Szent Koronát! Mégpedig nem is akárhonnan, nem is akármilyen körülmények között és nem is akárki segítségével: bevett őrzési helyről, a visegrádi fellegvárból, egy éjszaka leple alatt, egy királynéi udvarhölgy, Kottanner Jánosné Wolfram Ilona közreműködésével. Ó a nemrég megözvegyült magyar királyné, Luxemburgi Zsigmond király (1387-1437) és Cillei Borbála leánya, az elhunyt Habsburg Albert király (1437—1439) felesége, Erzsébet királyné szolgálatában állt.
A komorna Sopronban is jól ismert. 1432 előtt ugyanis a város egyik legsikeresebb középkori polgármesterének, Székeles (Gelusch) Péternek a felesége, majd özvegye volt, mígnem másodízben férjhez nem ment egy bécsi polgárhoz, Hans Kottannerhez, aki a magyar történetírásban Kottanner János néven vált ismertté. A jeles polgármesternek, Székelesnek Sopron városában napjainkban is utca őrzi nevét.
A bűnügyi regénybe illó kaland történetét utóbb (az 1450-es években) vagy maga a főszereplő (Kottannerné), vagy elmondása alapján valaki más vetette papírra. Emiatt a munka az udvarhölgy szerepét — részben érthetően — nem egy helyen túlhangsúlyozza."

A bejegyzés létrehozása: 2015. július 3.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.