A város meg a sárkány

Hozzászólok
vitéz Somogyváry Gyula: A város meg a sárkány
Szerző: 
vitéz Somogyváry Gyula
Kiadó: 
Singer és Wolfner Irodalmi Intézet R.-T.
Kiadás éve: 
1939

A műről a Katolikus Szemle 1939/8. számában a következő ismertető jelent meg Csura Miklós tollából:

"Somogyváry Gyula hű maradt múzsájához, mégha újabban a prózai költemények megírására vetette is magát. S talán éppen a lírai költő stílusa égeti bele az olvasó lelkébe azokat a csodálatos történeteket, melyeket gazdag fantáziája vetít elénk. Szinte a líra káprázatos, képekben gazdag nyelve tolul tolla alá akkor is, mikor lelkirajzot ad, mikor érzést merevít meg, de legfőképen, mikor táj rajzot varázsol az olvasó elé.
A város meg a sárkány meséje a XIII. század végén Sopronban játszódik. Nem ad az író tételregényt, még csak nem is akarja levonni a tanulságot, s mégis úgy érzem, öntudatlanul és ihletszerűen arra inti az olvasóit, hogy sorscsapások, kataklizmák idején senkinek sincs joga az egyéni boldogsághoz. Sem a fiatal Buller Miklósnak, sem Detre Évának, sem a kalandor Spalatóinak, de még a soproni anyáknak sem, mert a tizenöt gyermek ártatlan lelkének feláldozása hozza meg Sopron felszabadulását, nyugalmát és boldogságát.
A regény nemcsak a Norinbergából hazajött Miklós szerelmi csalódását, küzdelmét, gyilkosságát vetíti elénk, ennél sokkalta többet ad : visszavarázsolja szemünk elé a középkori Sopront minden bajával, küzdelmével, életével, s olyan korképet kapunk, hogy magunk is ott járunk "a bástyákon s együtt küzdünk a leghűségesebb város burgereivel és kapásaival. Emellett szoborba mintázott olyan egyéniséget a bíró, Detrefia István személyében, amilyennel a magyarságnak évezreden át milliószor kellett találkoznia, hogy fiai sóhaj és könny nélkül áldozhassák fel életüket fajtájukért, a magyarságért.
A regény olvasása nemcsak gyönyörködtet, hanem büszkévé tesz bennünket, Sopron városa pedig immár másodízben apotheosist kap a kiváló költőtől."

A képen a kötet belső borítója látható, tekintettel arra a szerző munkáinak gyűjteményes kiadása egységes díszkiadásban jelent meg.

A korabeli újságcikket az Arcanum Digitális Tudománytár honlapján keresztül értük el.

A bejegyzés létrehozása: 2019. április 3.