"Becsülettel a hazáért"

Keresés az archívumban

Helyszín
Szerző
Kiadás éve
2019

Dr. Fodor Tamás bevezetője:

Tisztelt Olvasó!

Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata nevében nagy tisztelettel köszöntöm azt az Olvasót, aki ezt a szomorú jubileummal kapcsolatos könyvet a kezébe veszi.

100 éve alakult meg a Tanácsköztársaság Magyarországon és 100 éve halt vértanúhalt Szántó Róbert főhadnagy Sopronban. A két történelmi esemény szoros összefüggésben van. Ennek az összefonódásnak a részleteit és a tragikus esemény 100 évének az utóéletét tudjuk ennek a rendhagyó kötetnek a lapjain követni.

Az első világháborús vereség sújtotta, elkeseredett Magyarországon száz éve, 1919. március 21-én kikiáltották a Tanácsköztársaságot, a proletariátus 133 napig fennálló diktatúráját. Mindössze 133 napig állt fenn, mégis önálló fejezetet kapott a történelemkönyvekben. Proletárdiktatúra, vörösterror, zűrzavar — mindez a magyar nép egyik legzivatarosabb, legválságosabb évében. Sopront és tágabb környezetét az akkori Sopron vármegyét nem kerülte el a diktatúra. A történeti tények szerint Sopron vármegyében 28 embert végzett ki a proletárdiktatúra terrorgépezete.

Sopron korán megismerte a kommunizmusnak, ennek az embertelen ideológiának a valódi természetét, igazi arcát: a terrort. Szántó Róbert főhadnagyot és Fennesz Rezsőt, 1919. július 4-én végezték ki Szamuely László és emberei a soproni Szent Mihály temetőben. A kommün bukása után közadakozásból, Sopron város támogatásával emlékművet állítottak a kivégzés helyszínén. Az emlékművet 1948-ban a kommunista diktatúra elpusztította. Az áldozatoknak még az emlékét is el akarták törölni. 1999-ben újra emléktábla van a síron, melyet minden éven, a kommunizmus áldozatainak az emléknapján megkoszorúzunk.

100 év után valódi elégtételt csak az adhat, ha nem feledünk. Emlékezni és emlékeztetni kell! Az emlékezés megpróbálhatja, ha nem is visszaadni, de kiegyensúlyozni azt, amit az áldozatoktól elvettek. Ezért megemlékezni sosem késő. Különösen akkor nem, ha a hallgatásra kényszerítés is része volt az igazságtalanságnak. Ezért is különösen fontos ez a kötet, hiszen a szerző a hallgatásra kényszerített Szántó család leszármazottja, Vörös Ákos. Több, mint egy évtizede gyűjti az áldozatok emlékével kapcsolatos történelmi dokumentumokat. Ez a könyv ennek az elkötelezett munkának az eredménye. Kikerülhetetlen kiindulópontja lesz ezzel a tragikus eseménnyel foglalkozó szakértőnek, de sok adatra lel a lelkes, a történelem iránt nyitott, érdeklődő olvasó is.

Sopron város nem felejti el és nem felejtheti emléküket.

Útmutatóul a jövendő nemzedékek számára híres polgármesterünk Thurner Mihály 1922-ben a Szántó Róbert és Fennesz Rezső emlékművének avatásán elmondott alábbi gondolatát ajánlom:

„Tanítsátok meg gyerekeiteket itt, az önfeláldozásnak hősi vérrel felavatott helyén, hogy a gyűlölet az önzés bűne, a szeretet az önzetlenség erénye. Gyűlölet gyengít, szeretet erősít. Az önfeláldozásig menő felebaráti szeretet mentette meg ezer sebből vérző nemzetünket a vörös rémuralomtól, és ez a szeretet fogja visszaszerezni Magyarország ..., régi nagyságát és dicsőségét."

A kötet olvasását ajánlom mindazoknak, akik a közelmúltunkról, az elmúlt 100 év soproni eseményeiről többet kívánnak tudni.

Dr. Fodor Tamás,
Sopron MJV Polgármestere

A bejegyzés létrehozása: 2020. április 9.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.