A honlap frissítése miatt ideiglenesen nem elérhető a hozzászólás és a regisztráció funkció.
Szíves türelmüket kérjük.

Nemzeti Sírkert Sopron

Hozzászólok
Nemzeti Sírkert Sopron
Szerkesztő: 
Vörös Ákos
Kiadó: 
Lions Club Sopron
Kiadás éve: 
2017

Részlet az Előszóból:

"A Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság jogosult dönteni temető, hősi temető, hősi temetési hely, temetkezési emlékhely és temetési hely Nemzeti Sírkert részeként történő nyilvántartásba vételéről, illetve a Nemzeti Sírkertbe tartozó temetők, temetési helyek meghatározásáról.

A Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság értelmezése szerint a Nemzeti Sírkert olyan virtuális, vagyis nem egy konkrét temetőhöz vagy parcellához köthető, hanem Magyarországot lefedő sírkert, amelybe a nemzet jeles halottainak temetési helyei tartoznak. A Nemzeti Sírkert részévé minősítés minden esetben az elhunyt életművének megítélése alapján történik. A minősítésnél döntő szempontnak az számít, hogy a szóban forgó személy jelleme, cselekedetei, műveltsége és tehetsége révén a közélet, a politika, a tudomány, a kultúra, a vallás, a gazdaság vagy a sport területén maradandót alkotott, illetve a hazát önfeláldozóan szolgálta, s így elvitathatatlan és a közösség által is elismert érdemekkel bír. Mindezek alapján pedig, minthogy tevékenységével a nemzet érdekeit szolgálta, az ország fejlődését előmozdította, valamint hírnevét öregbítette, az utókor megkülönböztetett kegyeletére számot tarthat.

Úgy gondoljuk, méltó módon kell megemlékeznünk elődeinkről Sopronban is. Ez a gondolat szülte ezt a könyvet. Köszönet érte mindenkinek, aki részt vett a megvalósításban, különös tekintettel a szerzőkre. Ám köszönet jár Schmuck Antal és Varga Jenő uraknak is, akik valóban mérnöki pontossággal határozták meg a soproni sírok helyét a Szent Mihály- és az Evangélikus temetőben, illetve a Sopronbánfalvi Hősi temetőben. Köszönet jár Kiss-Lengyel Melindának a hozzáértő szerkesztésért és tördelésért, Magasi Dávidnak, a sírokról készített nagyszerű fényképekért, valamint Turbuly Évának, aki figyelemre méltó megjegyzéseivel, tanácsaival segítette, hogy könyvünk napvilágot láthasson.

Vörös Ákos - soros elnök Lions Club Sopron 2017"

Bejegyzések, melyekben ezt a kiadványt forrásként használtuk: 
A bejegyzés létrehozása: 2017. augusztus 24.

Hozzászólások

Szőke Ernő képe

A témába vágó érdekesség:

Eleink vidéki és külföldi temetőkben
http://www.agt.bme.hu/varga/foto/voltak/voltak.html

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Köszönöm szépen, nem ismertem az oldalt, de nagyon érdekesnek tűnik! Visszatérő látogatója leszek, azt hiszem.