Bárdics József

Keresés az archívumban

1949 -
fotós-szakíró
fotóriporter

Nevem Bárdics József, 1949-ben, Sopronban születtem. Fotós szülinapom 1978. április 21-re datálódik, ekkor vásároltam egy Praktica VLC-2, kisfilmes, tükörreflexes fényképezőgépet (SLR).
1981-től a mai napig Nikon gépvázakkal, objektívekkel, vakukkal fényképezek, az utolsó analóg (filmes) vázat (F5), 2008-ban cseréltem digitálisra (D80).
2002-ben megnyertem a Fujifilm Magyarország kft és a Sport1 TV közös sportfotó-pályázatát, ahol a fődíj egy Fuji Finepix 601 Zoom kompakt kamera volt, tartozékaival. Gyakorlati kapcsolatom a digitális fotózással innen kezdődött.

Az elmúlt 38 évben voltam:

  • Fotós-szakíró (1981-1990 között több mint 200 cikkem jelent meg a FOTÓ c. szakfolyóiratban).
  • Német (NSZK) Tierbild-Agentur fotós (kutyák, macskák, lovak, lepkék, bogarak, madarak, stb).
  • Fotóriporter, a képeim megjelentek: Kisalföld, Nyugati Kapu, Stopli Magazin, Nemzeti Sport, helyi, időszaki kadványok, stb).
  • A helyi sportklubok fotósa (GySEV-Ringa, MKB-Euroleasing, Soproni Postás, Matáv FC, SFAC, SMAFC, stb.).
    Fényképeztem rendezvényeken eseményeken, ünnepségeken, családi, baráti összejöveteleken, esküvőkön, temetéseken, politikai és kulturális programokon, stb.

Napjainkban (nyugdíjasként) is fotózom szeretett városomat: épületeket, emléktáblákat, városrészeket, utcarészleteket, szobrokat, parkokat, város környéki épületeket, tájakat, mindent ami Sopronnal öszefügg, és a városban történik. Aggódva figyelem a sok átépítést, megújítást, félő, hogy a régi értékek eltünnek (pl. a Fehér úti vihar sujtotta Csőszkunyhó ledozerolása, helyreállítás helyett) és Sopron az ország ékszer-dobozából kommersz bizsu-dobozzá alakul… Fő tevékenységem az 1978-2006 között készitett mintegy 80.000 db analóg felvételem (dia, f/f és színes negativfilm) digitalizálása: szkennelés, méretrevágás, szerkesztés, retusálás, címkézés és archivumba rendezés. Ebben nélkülözhetetlen a kezdetek óta (1978) képenként vezett, mára már 10 kötetre rugó fotós-naplóm. Soproni, már archivált felvételeim száma meghaladja a 11.000-et, ebből a Sopron anno számára releváns 4610 fotó.

Üdvözlettel és Köszönettel a honlap olvasóinak:

Bárdics József,
fotoarchiv@freemail.hu

Fotó készítőjeként
A bejegyzés létrehozása: 2016. július 2.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.