dr. Friedrich Károly

Keresés az archívumban

1906 -
1995
mozivezető
idegenvezető

A Színház utcában született, 1906. augusztus 4-én, édesapja a városi adóhivatal vezetője volt, akit később, 1915-ben, az orosz fogságból a dán királyi család közbenjárásával tudtak hazahozni. Édesanyja lánykorában nörsz volt a dán királyi család alkalmazásában, akik a Lenck-villában, a Deák téren, gyakran nyaraltak. Itt ismerkedtek meg az édesapával, Friedrich Nándor-ral.

A szülők öt gyermeket neveltek, köztük Károlyt, akinek az iskolában a bánfalvi mozis fia volt a padtársa. Tőle hallott először filmekről, tekercsekről, mozigépről. Életre szóló munka és hobbi lett számára a mozi. Már gyerekként segédkezett a bánfalvi moziban, takarított, jegyet szedett, aztán egyre komolyabb feladatokat kapott. Érettségi után a városházára került gyakornoknak, s amikor Thurner polgármester a városi mozi élére keresett megfelelő embert, tudta, kit kell megbíznia. Sopronban és Bánfalván ugyanis gyakran előbb láthatta az úri közönség az amerikai sikerfilmeket, mint a fővárosiak. Mert Friedrich Károly személyesen, Bécsből hozta meg a kópiákat. Jogi doktori diplomát szerzett, de jogászként soha nem praktizált.

A Városi Mozi második otthona lett a családnak. Sikeres évek voltak, Kari bácsi kéthetente megjelenő „Soproni mozimagazin”-t szerkesztett és fellendítette az üzletet. A Metro-Goldwin-Mayer legjobb mozireklám-szervezőknek járó vándorserlegét egymás után háromszor nyerte meg, végül neki is ajándékozták. Sikereinek köszönhetően a MGM a magyarországi vezérképviseletének igazgatását is rá bízta, ami miatt egy évre Budapesten élt, dolgozott. Ezalatt öccsére, Friedrich Rezsőre bízta a mozi vezetését. Szíve hazahúzta egy év után, imádott városába és mozijába. De 1949-ben államosították az intézményt, s rövid időre Kari bácsit az Elit moziba helyezték. Aztán 1957-ig a felesége által vezetett „Magyar Hirdető” vállalatnál volt üzletkötő és plakátragasztó. Bár mindez nagy törést jelentett számára, hatalmas lelkesedéssel, jó humorral és mosollyal már az ötvenes években véglegesen eljegyezte magát az idegenforgalommal.

Amikor jóval később, 1966-ban lebontották a Városház utcai épületet, amit akkor már „Vörös Csillag Mozi” néven ismert a város, majdnem belehalt…

Kari bácsi másik, örök szerelme Sopron volt. 1951-től idegenvezetőként dolgozhatott, s generációkkal szerettette meg a várost. Nemcsak kalauzolta a SZOT-üdülők vendégeit, a Szívszanatórium betegeit, hanem kéthetente diavetítést tartott a Csepelben. Hétszáz darab dia volt a vetítőbe téve, s ő fejből, szabadon mondta hozzá a szöveget. A másfélórás előadással bejárta az országot, sőt, külföldre is meghívták a „Szép Sopron”-t. Életében 2430 előadáson mutatta fel Sopron örök értékeit vetített diaképekkel kísért előadásain. Saját filmet is készített, a „Soproni Szimfónia”-t.

Kiváló érzékkel örökítette meg a város minden zugát, rezzenését…

1957-től a Megyei Idegenforgalmi Hivatal (IBUSZ), turisztikai előadójaként tevékenykedett.

1973-tól a GYSEV-hez került, mint idegenforgalmi főtanácsos, ahol a vasúttársaság prominens vendégeinek mutatta meg szülővárosát. Vezetett osztrák államelnököt, katonai attasékat, nagyköveteket. Még nyolcvanéves korában is dolgozott.
Róla nevezték el a legjobb idegenvezetőnek járó helyi elismerést, de már sajnos posztumusz.

Egyik úttörője volt a külföldi turizmus előmozdításának. Az ország legismertebb és legkedveltebb idegenvezetője volt.
Dr. Friedrich Károlynak, vagy ahogy barátai és szerettei ismerték, Kari bácsinak elégtételt szolgáltatott az élet. Számos elismerést kapott, szeretett városa pedig Pro Urbe kitüntetéssel és Sopron Város Díszpolgára címmel és utca elnevezéssel hálálta meg mindazt, amit a városért tett.

1995. január 30-án hunyt el.

Fotó készítőjeként

Comments

Friedrich Rezső | 2016. július 14. 12:00

Ha már a "Fotósok" menüpont alatt látható a Kari bátyám életrajza, ahol nem tértem ki a fotós munkáira, azzal egészíteném ki, hogy a kis KODAK Instamatic (a világ egyik első kompakt automata fényképezőgépe volt) nélkül soha nem tette ki a lábát otthonából. Hű társaként rengeteg képet készített a szeretett városáról, szeretteiről, rokonairól. A "Szép Sopron" diasorozat/előadás/ is az ő képeiből állt össze!
https://youtu.be/H7qBEZM3Hmk

Friedrich Rezső | 2016. július 26. 20:00

2016. aug. 4.én 18:00-kor a szülőházánál, (Színház utca, a kis köz a színház mögött) kis megemlékezés lesz, 110. születésnapja alkalmából...

A bejegyzés létrehozása: 2016. június 27.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.