Kovács Károly

Keresés az archívumban

1902 -
1982
vasutas

1902. április 12-én Vulkapordányban született. (Ma Wulkaprodersdorf, Ausztria.)
Szülei: id. Kovács Károly, vasúti segédtiszt. Dorinecz Mária háztartásbeli. Heten voltak testvérek, a felnőttkort négyen élték meg. 1905-ben költöztek Sopronba, a Meine telepen laktak. Innen költöztek fel a Lőverekbe a Honvéd útra.

Iskolai végzettsége: négy polgári és kettő kereskedelmi elvégzett év.

1919-től, 1935-ig a Soproni Vasutas Sport Egylet labdarúgója. Így kerül 1921-ben a Győr-Sopron-Ebenfurt-i Vasúthoz.

1930-ban kezd el fotózni. Mestere Diebold Károly, Ő tanítja meg laborálni is.

1932-ben Sopronban állítják ki első fotóját "Borús alkony " címmel.

1940-től tagja a Soproni Fotóklubnak. 1941-ben állít ki először külföldön.

1942-től vesz részt rendszeresen belföldi és külföldi kiállításokon, ahonnan díjakat hoz el. Képei a legjelentősebb külföldi szakfolyóíratokban, évkönyvekben jelennek meg.

Camera (Svájc), Foto (Svédország), American Photography, Photography (Nagy Britannia), Photo Magazin (Németország), Photography Year Book (Nagy Britannia). Természetesen a Fotó című magazin is rendszeresen közli a képeit. Egyre több díjat és serleget kap a kiállításokon. Talán a legjelentősebb: Az Angol Arany Csillag 1951-ben.

Alapító tagja a Magyar Fotóművészek Szövetségének. (1956.) Fotóművészeti tevékenységének elismeréséül 1958-ban megkapja a Nemzetközi Fotószövetség AFIAP címét.

Mende Gusztáv írja róla 1961-ben: Kovács Károly munkásságát a precíz művességen túl a hivatásszeretet, az érzés és hangulat mélysége, a laza, könnyed visszaadás jellemzi. A Teljes Gőzzel, Zord Idő, Romantika, Fények Az Éjszakában, Vihar Után, Havas Eső, felejthetetlenül maradnak meg emlékezetünkben." A felsorolásból talán csak a Gőzben, Úrfelmutatás és a Kíváncsiak maradt ki.

1982. április 15-én húnyt el, és a GySEV nyugdíjasaként temették el Sopronban a régi Szent Mihály-temetőben.

Fotó készítőjeként
A bejegyzés létrehozása: 2016. július 12.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.