Forstner Frigyes péksegéd és családja

Hozzászólok
Forstner Frigyes időskori fényképe
Forstner Frigyes és családja
Jegyzőkönyv soproni illetőségről

Dr. Kovács József László, irodalomtörténész kandidátus, az MTA Köztestületének tagja, a Sopron anno honlap hűséges olvasója városunkban született, és itt élte fiatalságát. Bár a sors elsodorta szülővárosától, változatlanul soproninak vallja magát. Nemrég elküldte honlapunk részére anyai nagyapjáról és annak családjáról a rendelkezésére álló két képet és okmányokat. Ezeket tanulmányozva, no meg Kovács Józsefnek a Forstner családdal foglalkozó sorait olvasva egy család életútja bontakozik ki.

|1|

Forstner Frigyes 1878-ban Lakompakon született. (ma Lackenbach, Burgenland) Pékmesternek tanult, és már a kezdetektől Sopronban dolgozott. Később le is telepedett városunkban. Egész életében a szakmájában dolgozott, különböző helyeken, legtovább Mühl pékmesternél a Bécsi utcában. Az 1930-as években a Szedresben nyitott egy rövid életű pékséget, amiről fotó sajnos nem maradt.

Forstner Frigyes 1905-ben feleségül vette Bertovits Paulinát. Külön érdekesség a házasságkötő levél harmadik oldala, ahol kiderül, hogy a vőlegény és menyasszony nem értik az anyakönyvvezető magyar nyelvű kérdéseit, ezért a tisztviselő németre fordította számukra.

Házasságukból három gyermek született: József, aki a Magyar Királyi Posta alkalmazottjaként levélhordó postás volt. Több éven át az Újteleki utca és környéke volt a területe. Többen emlékszünk még rá.

Paula előbb Márta nővér lett a budapesti Rókus kórházban, (így nevezték a magasabban képzett világi nővéreket) majd szülésznő lett.

|2|

A kép jobb szélén Róza, Dr. Kovács József édesanyja látható. Róza asszony férje, aki édesapja e dokumentumok elküldőjének, a Szent Imre Kollégium gépésze volt. Boldog családi életüknek egy tragédia vetett véget: a kollégiumban 1935-ben tűz ütött ki. Az oltási és mentési munkák közben a családapa hősi halált halt. E pótolhatatlan veszteség után a kollégium akkori igazgatója, Koszter atya intézeti varrónőként alkalmazta az özvegyet, ezzel próbált segíteni a támasz nélkül maradt kis családon. Róza asszony 1962-ben halt meg. Ettől kezdve Kovács Józsefnek családi háttér nélkül, önerőből kellett befejezni tanulmányait, majd megkeresni új helyét az életben.

Bizonyítvány
Házassági anyakönyvi kivonat 1. oldala
Házassági anyakönyvi kivonat 2. oldala
Házassági anyakönyvi kivonat 3. oldala
Fotók készítői: 
Képek beküldői: 
A történet kezdete és vége: 
1878 - 1962
Szerző: 
Tarcsai Mária
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Tarcsai Mária
A bejegyzés létrehozása: 2015. június 13.

Hozzászólások

Tarcsai Mária képe

Egyik nagyon kedves gyerekkori barátnőm mesélte, hogy mindkét lánya születésénél Forstner Paulin volt a szülésznő. A Szentlélek utcában lakott, többször meg is látogatta. Forstner József pedig közvetlen kollégája volt Édesapámnak, egy osztályon, sőt egy szobában dolgoztak a Postaigazgatóság segédhivatalában. Én is gyakran találkoztam vele, mikor felmentem (mert akkoriban még fel lehetett menni a hozzátartozók munkahelyére. Manapság ilyet már nem lehet tenni. )

Kótai Mónika - szerkesztő képe

A következő kiegészítést Dr.Kovács József László kérésére közlöm:" Verebesné Forstner Klári emlékezett Ópapa sütödéjéről a saját kiegészítésében.A szedresben volt és SZERINTE a bencésekhez szállította a péksüteményt.Az utóbbi persze a szent Imre kollégium-mert a Szent György utcában nem vehettünk zsömlét, vagy kiflit"

Pölöskei Péter képe

Tán valamilyen rokonságot mutat Forster Gyula, a megszűnt Örökségvédelmi Hivatal névadójával?

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Más a név.