A Sopron anno-ról...

A Sopron anno facebookos oldal 2011. augusztusában különösebb cél nélkül, pusztán kedvtelésből jött létre. A naponta következetesen közzétett rövid, közérthető, képekkel illusztrált bejegyzések rövid idő alatt nagyon népszerűek lettek a soproni illetve a Sopronhoz kötődő felhasználók körében, akik idővel nemcsak olvasóként, hanem szerkesztőként is szerepet vállaltak a Sopron anno hétköznapjaiban. Egyre többen adták közre családi archívumaik féltve őrzött kincseit, s ezekhez szüleiktől, nagyszüleiktől hallott történeteket mesélve elevenítették fel a régi soproni hétköznapokat, idézték meg egykor itt élt polgárok emlékét, vagy éppen a közelmúlt életképeinek fotóit megmutatva emlékeztek meg a klasszikus értelemben vett helytörténeti publikációk által még kevéssé dokumentált eseményekről. Így épülhetett fel egy generációkon átívelő, értékalapú közösség, mely Sopron város egykori jeles helytörténészeinek munkáiból merítve és saját emlékeit dokumentálva hozta létre Sopron városának első helytörténeti oldalát a facebook közösségi portál keretein belül.

A másfél év alatt elért széleskörű ismertség a vártnál jóval több felhasználót, hozzászólást és feltöltött anyagot jelentett az oldalon. Ezeknek az anyagoknak a kezelése a facebook keretein belül egyre nehezebben volt megoldható, többek közt azért, mert a facebook elsősorban kapcsolattartásra és szórakozásra létrehozott platform, az értékesebb tartalmak hosszú távú, nem reklámcélú megjelenítésére, tárolására és archiválásra nem alkalmas.

Ezen szempontok figyelembevétele mellett kellett olyan megoldást keresni, ami a közösségi portálon meglévő oldallal párhuzamosan, attól azonban némileg függetlenül, lehetővé tette a gazdag archívum rendszerezett bemutatását, illetve teret engedett újabb fejlesztéseknek is. Így született meg a sopronanno.hu, ahol az archívum rendszerezése mellett immár lehetőségünk van különböző, a felhasználói élményt nagyban növelő újítások bevezetésére is. Honlapunk indulása óta a bejegyzések mellett számos érdekes tartalom került fel oldalunkra, melyek teljesen újszerű megjelenítési formájuknak köszönhetően folyamatosan kiemelkedően magas látogatottságot eredményeznek Sopron első helytörténeti honlapjának.

A weboldal elkészítésével munkánk nem ért véget. Egyrészt, ahogy tettük eddigis, folyamatosan dolgozunk azon, hogy minél értékesebb tartalmakat minél érdekesebb formában tudjunk megmutatni látogatóinknak. Ugyanakkor facebookos oldalunk is tovább működik, lelkes közösségünk nagyon sokat segít nekünk abban, hogy a számunka ismeretlen fotókat azonosítani tudjuk, illetve abban, hogy az ismert fotókról még bővebb információkat szerezzünk.

Büszkék vagyunk rá, hogy a sopronanno.hu-n is sikerült egy élő, aktív közösséget létrehozni, melynek eredményeképpen a város és a soproniak múltjának megismerése iránt elkötelezett látogatóink egyre gyakrabban és egyre szívesebben osztják meg velünk családi archívumaik kincseit, ezzel is hozzájárulva múltunk még átfogóbb megismeréséhez. Ezúton is köszönjük az egyre bővülő szerzői körnek, hogy a remek felvételek mellett írásaikkal is hozzájárulnak az imént említett céljaink megvalósításához.

Ugyancsak büszkeséggel tölt el minket, hogy a Sopron anno honlapja 2013-ban a Magyar Marketing Szövetség "Az Év Honlapja" pályázatán Egyéni és portfólió oldalak kategóriában a zsűri döntése alapján Az Év Honlapja lett. 2017. decemberében pedig Sopron Megyei Jogú Város közgyűlése a honlap szerkesztőjét, Kótai Mónikát Sopron Kultúrájáért díjban részesítette.

Fontosnak tartjuk elmondani, hogy a Sopron anno független, civil kezdeményezésként működik, munkánkban elődeink tisztelete és szülővárosunk szeretete vezérel minket.

Jó böngészést kívánva:
Kótai Mónika - szerkesztő

Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.