A munkásmozgalmi emlékmű

Hozzászólok
A munkásmozgalmi emlékmű

A munkásmozgalom soproni mártírjainak emlékére állított emlékmű egykor a Széchenyi téren állt, a Várkerület felőli oldalon, ahogy az a fortepan fotóján is látható (középen). A rendszerváltás után az emlékművet eltávolították a térről, a korabeli újságcikk szerint - a kép bal oldalán - a Soproni Múzeum kőtárába szállították (volna). A jobb oldalon látható, a vateráról átvett fotó tanusága szerint oda nem érkezett meg, illetve az is elképzelhető, hogy onnan is elszállították valahova. Az emlékmű egyszer már szerepelt az online aukciós oldalon, akkor úgy tűnt, 85 ezer forintért gazdát is cserél, de végül nem kelt el, ezen bejegyzés írásakor 1 forintos kikiáltási árral szerepel az oldalon. Sorsát igyekszünk nyomon követni és a fejleményekről beszámolni.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1960-as évek
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1965
Térkép nézetbe kerül: 
Térképre kerül
Turista térképre kerül: 
Nem kerül turista térképre
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2013. március 17.

Hozzászólások

Tarcsai Mária képe

Nagyon különös, hogy a lebontott és eltávolított emlékművek sorozatosan eltűnnek. Hallottam, Réz Rozinak is lába kelt. Miféle helyen őrzik ezeket, hogy ilyen könnyű eltulajdonítani? Másrészt, ha nem maradnak emlékek, pár évtized múlva a régészeknek és történészeknek nem lesz mit kutatniuk.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Végülis ez az emlékmű megvan ...

Tarcsai Mária képe

Még igen....

laslo bognar képe

fasiszta vagy nyilas emlekmu nincs? azt is ilyen nagy becsben kene tartani!?.....

Friedrich Rezső képe

Teljesen mindegy a politikai szándéka egy ilyen emlékműnek (lehet fasiszta is, akár) de mégis olyan embereknek állít(ott) emléket, akik a meggyőződésükért adták az életüket. Továbbá ez is a múltunk részét képezi...

Mosonyi Zoltán képe

Megnyugtatok mindenkit, egy soproni magán gyűjteményben szerepel.Egyenlőre nem tervezik az eladását.