A honlap frissítése miatt ideiglenesen nem elérhető a hozzászólás és a regisztráció funkció.
Szíves türelmüket kérjük.

A Neuberger-téglagyár

Hozzászólok
A Neuberger-téglagyár

Neuberger Ernő neves építész vezetésével 1923-ig működött téglagyár a lőverek alján, távol a város agyagot égető, kisebb-nagyobb üzemeitől. Ezeket főleg az Aranyhegy körzetében telepítették ősi idők óta. A Tomposra 1933-ban magyarosított régi soproni polgárcsaládnak nagy kiterjedésű telke a Károly (ma: Lövér) körútra nézett, délre pedig a Villa sor előtti meredélyig tartott. Ott még kis tavacska is volt. A telek körúti szakaszán parcellázással kisebb háztelkeket alakítottak ki, s ezek eladogatásából éltek a Rákosi-korszakban. Tompos Ernő (1907-1989) végzettségére nézve építészmérnök volt ugyan, de tulajdonképpen művészettörténész szeretett volna lenni. Életének ez a kettőssége egyrészt abban mutatkozott meg, hogy élete során több munkahelyen is hasznosította mérnöki tudását és jártasságát az ezekkel összefüggő adminisztrációs munkában, másrészt a felújított Központi Bányászati Múzeumban nemcsak teremőrként élményszerű magyarázatokat tartott, de nélkülözhetetlen műfordítást is tudott vállalni. Amiben azonban nemzetközileg is jegyzett tudósként kapott elismeréseket, az a heraldika volt. Emlékszem olyan címermagyarázó előadására, amit pillanatnyi leállás nélkül folytatott egy váratlan rövidzárlat vak sötétjében. Színes címereket ismertetett színeket megjelenítő szavakkal, teljes sikerrel.
Nagy szó, amikor manapság még az üdvözleteket is zsebből előráncigált papírról olvassák fel némelyek.
A felvétel olyan jó, hogy akár Diebold Károly is vállalhatná, ha élne. Különben 1938-ban készült. Már nincs rajta a gyárkémény. Láttam, amint összecsuklott. Robbantással bontották.

/A fotó nagy felbontásban az Ajánlott link alatt szereplő linkről tölthető le. - A szerk./

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1938
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1938
Évszámos térképre
3031-3729
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Hárs József
A bejegyzés létrehozása: 2015. február 17.

Hozzászólások

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Remek kép, néhány olyan városrészlet látható, amely akár csak az előtérben a Neuberger-Tompos téglagyár, vagy mögötte a Károly laktanya (Rákóczi Hadapródiskola) ma már nem létezik. De ilyen még a teológia mögötti Zita kórház és környéke is. Sőt nagy felbontásban Attila hun király szobra is felfedezhető eredeti helyén.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Így van, tényleg érdemes az Ajánlott linkre kattintani és nagyban megnézni a képet. Rengeteg érdekes részlet van rajta.

Horváth Péter Pál képe

Például a Bercsényi liget...

Németh Csaba képe

A téglagyár tulajdonosa Mathias Neuberger (szül: 1841) volt, akinek hét gyermeke közül az egyik Neuberger Lujza (szül: 1868) az ükanyám volt, a másik id. Neuberger Ernő (a művészettörténész ifj. Neuberger Ernő édesapja). Lujza Völcsejbe házasodott, férjét Németh Istvánnak hívták, aki vendéglős volt. Hét gyermekük született, köztük a dédapám Dr. Németh Jenő (szül: 1894), aki Tápiógyörgyére költözve végezte orvosi hivatását 1920-1950 között. Én ma is ott élek családommal. A családfát régóta kutatom. Örülök, hogy ez a számomra eddig ismeretlen kép megjelent a honlapon. Keresem az elődeim ma élő leszármazottait, szívesen felvenném velük a kapcsolatot a további információszerzés érdekében.