A Pannónia Szálló és a Várkerület

Hozzászólok
A Pannónia Szálló és a Várkerület

Amikor Sopronban rendezték meg 1847-ben a tudósok vándorgyűlését, a legnagyobb gond a népes gyülekezet szálláshelyeinek felkutatása volt. Olyan szálloda kellett volna, ahol sokan úri körülmények között együttesen, mégis külön élvezhetik, akár több napig is a vendéglátás pozitív oldalait. Az erre alkalmas létesítmény megvalósításához még hosszú évekig kellett várni. Hogy a város rangjához méltó hotel épüljön, azt a törvényhatósági bizottság 1890. szeptember 25-i rendkívüli közgyűlésén határozták el. Tervezői a Miskolcról származott Hinträger Mór és Károly, az építkezés 1892 tavaszán kezdődött. 1893. augusztus 1-től pedig Schambach Emil korábbi zentai vendéglős mint bérlő fogadhatta az 50 szobás szálloda vendégeit. A hivatalos iratokban Arany Szarvas a neve, a terveken azonban már akkor Hotel Pannónia. Nem csodálható, bár nem mindenkinek tetszett, mert Hinträgerék miskolci szállodájuknak is ezt a nevet adták.

Az épület előtt a város fő útvonala, a Várkerület a maga rendezetlenségével. Két hordós szekér csattog a kockaköveken. Szállítják a szőlőtermést valahová. A háttérben magasodik a Takarék- és Kölcsönegylet palotája. 1884. január 24-én százak állták körül, "és nagy figyelemmel kísérték annak a négy figurának a fáradságos felállítását, amelyek a főhomlokzat megkoronázására hivatottak és amelyeket szabadon álló, áttört mellvéd fölé vittek föl az oromzatra. A szobrok gyermekalakban jelenítik meg a géniuszokat, középre állítva a kereskedelmet és az ipart, amelyeket jobbról a szőlőművelés, balról a mezőgazdaság fog közre." (Olvasókönyv II., 28. o.)

---
Érdekesség, hogy honlapunkra felkerült a képeslap színes változata is, ez a Kapcsolódó bejegyzésben található linkre kattintva tekinthető meg.

Kép típusa: 
Kép keletkezési ideje: 
1900-as évek eleje
Kapcsolódó bejegyzés: 
Kapcsolódó kiadvány: 
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1905
2796-1729
Térkép nézetbe kerül: 
Térképre kerül
Turista térképre kerül: 
Nem kerül turista térképre
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Hárs József
A bejegyzés létrehozása: 2014. december 9.