A sebzett oroszlán szobra

Hozzászólok
A Sebzett oroszlán szobra

A képen a Deák téren 1931-ben felavatott sebzett oroszlánt ábrázoló szobor látható, melyet az első világháborúban harcolt 76. gyalogezred 8625 elesett katonájának emlékére emeltek. Napjainkban a 8625-ös szám olvasható az emlékművön, a hatvanas években azonban felsőbb utasításra eltüntették a számot a talapzatról, így ezen a fotón sem látható. Ami viszont a képen a hátteret illeti, jól kivehető az általános iskola - egykor a Hittudományi Kar (Teológia) épülete - és a Kellner Sándor-szobor, és egy házikó a tér közepén, a szobor mögött. Vélhetőleg felvonulási épületnek használták.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1964
Kapcsolódó bejegyzés: 
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1964
Térkép nézetbe kerül: 
Térképre kerül
Turista térképre kerül: 
Nem kerül turista térképre
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2013. február 17.

Hozzászólások

Szabó Ferenc képe

A szobor mögötti épület egy felvonulási épület volt, ahol az Lenkey utca, Deák tér, Kis János utca tömb Lenkey utcai két házainak az emeletráépítését, valamint a Lenkey sarkán álló "gyógyszertár" lakóház építésének anyagait tárolták. A kémény az éjjeliőr helyiségének fűtéscsöve.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Köszönöm, akkor beigazolódott a "gyanúnk". :)

Horváth Péter Pál képe

Ez nem az a felvonulási épület. Az SZTK és a Szebellédy gyógyszertár épületének építéséhez a Deák téri úttestre építették a kiszolgáló épületet, a sétatérre a T alakú épület rövidebbik szára csak a sétatér kavicsos részéig ért be > 1969-ben, így az a fotón nem lett volna látható ...

Szabó Ferenc képe

A Lenkey Deák sarkon laktam, igaz akkor még csak kamasz voltam, de így emlékeztem a helyszínre és a történtekre, a gyógyszertár helyén egy bombatölcsér és egy buszgarázs volt. Egy avar kori sírt is feltártak a gyógyszertári épület alapozásakor, el is húzódott az építkezés évekig emiatt, azért is húztak fel egy épületsort a parkban. Az éjjeliőröket mi bosszantottuk a tömbbeli fiúkkal sötétedés után, az építkezés alatt évekig.

Horváth Péter Pál képe

Ezzel nincs is vitatni valóm, csak e bejegyzésben egy 1964-es fotó látható, amin a felvonulási épület a szobor mögött a park közepén látható. Mint korábban jeleztem, a gyógyszertár sarokházának építésekor a felvonulási épület > 1969-ben- a Deák tér páratlan oldala előtti úttesten helyezkedett el ...
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2077833695831432&set...