A sebzett oroszlán szobra

Keresés az archívumban

A Sebzett oroszlán szobra
Eredeti méret

A képen a Deák téren 1931. augusztus 23-án felavatott, Bődy Kálmán és Maugsch Gyula tervei alapján a 76-os gyalogezred emlékére állított emlékmű látható. Az első világháborúban harcolt 76. gyalogezred 8625 elesett katonája előtt tisztelgő alkotás egy sebzett oroszlánt ábrázol, alatta a felirat: A volt Cs. És Kir. 76. Gyalogezred elesett 8625 hősének dicsőséges emlékezetére. A hátoldalon pedig a következőket olvashatjuk: Emelték a vértanúk bajtársai Sopron sz. kir. város továbbá Sopron és Moson vármegyék közönsége. Napjainkban a 8625-ös szám olvasható az emlékművön, a hatvanas években azonban felsőbb utasításra eltüntették a számot a talapzatról, így ezen a fotón sem látható. Ami viszont a képen a hátteret illeti, jól kivehető az általános iskola - egykor a Hittudományi Kar (Teológia) épülete - és a Kellner Sándor-szobor, illetve egy házikó a tér közepén, a szobor mögött. Vélhetőleg felvonulási épületnek használták.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1964
Kapcsolódó bejegyzés
Szerző
1964
Évszámos térképre

Hozzászólások

Szabó Ferenc | 2017. december 8. 12:46

A szobor mögötti épület egy felvonulási épület volt, ahol az Lenkey utca, Deák tér, Kis János utca tömb Lenkey utcai két házainak az emeletráépítését, valamint a Lenkey sarkán álló "gyógyszertár" lakóház építésének anyagait tárolták. A kémény az éjjeliőr helyiségének fűtéscsöve.

Kótai Mónika - szerkesztő | 2017. december 8. 13:39

Köszönöm, akkor beigazolódott a "gyanúnk". :)

Horváth Péter Pál | 2017. december 8. 22:49

Ez nem az a felvonulási épület. Az SZTK és a Szebellédy gyógyszertár épületének építéséhez a Deák téri úttestre építették a kiszolgáló épületet, a sétatérre a T alakú épület rövidebbik szára csak a sétatér kavicsos részéig ért be > 1969-ben, így az a fotón nem lett volna látható ...

Szabó Ferenc | 2017. december 8. 18:20

A Lenkey Deák sarkon laktam, igaz akkor még csak kamasz voltam, de így emlékeztem a helyszínre és a történtekre, a gyógyszertár helyén egy bombatölcsér és egy buszgarázs volt. Egy avar kori sírt is feltártak a gyógyszertári épület alapozásakor, el is húzódott az építkezés évekig emiatt, azért is húztak fel egy épületsort a parkban. Az éjjeliőröket mi bosszantottuk a tömbbeli fiúkkal sötétedés után, az építkezés alatt évekig.

Horváth Péter Pál | 2017. december 8. 22:48

Ezzel nincs is vitatni valóm, csak e bejegyzésben egy 1964-es fotó látható, amin a felvonulási épület a szobor mögött a park közepén látható. Mint korábban jeleztem, a gyógyszertár sarokházának építésekor a felvonulási épület > 1969-ben- a Deák tér páratlan oldala előtti úttesten helyezkedett el ...
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2077833695831432&se…

A bejegyzés létrehozása: 2013. február 17.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.