A Szent Orsolya iskola

Hozzászólok
A Szent Orsolya iskola

A Szent Orsolya Római Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium gazdag története az iskola honlapján olvasható, ebből idézünk most:

"A Szent Orsolya Rendet Merici Szent Angéla alapította 1535-ben Brescia városában. A rend 1544-ben kapott pápai megerősítést. Vállalt feladatuk a leányifjúság nevelése és a beteg elesett emberek ápolása volt.Soproni letelepedésük előtt már 6 magyarországi városban tartottak fenn iskolákat. A legrégebbi a pozsonyi volt (1676). A soproni alapító, egy bécsi jótevő asszony, özv. Niggelné Gangl Mária 1731-ben jelentette be alapítási szándékát, amely végül csak 1746-ban realizálódott, Zichy Ferenc püspöksége idején. Az alapítólevelet Mária Terézia hagyta jóvá 1746. július 8-án. Niggelné már 1745.október 30-án szerződést kötött Schram Lukács soproni polgárral az Orsolya tér 2. számú ház megvételéről. 1747. május 16-án Győrből érkezett M. Stadler Ignácia fejedelemasszony és három nővér. Feladatuk egy templom építése és az iskola létrehozása volt. Hamarosan felépült a 3 oltáros fatornyú templom és megkezdődött a tanítás Sopron harmadik iskolájában, az orsolyitáknál."

A képeslapon az iskola kertjének részlete látható. Az intézmény csillagvizsgálójáról a Kapcsolódó bejegyezésben érhetők el bővebb információk.

Kép típusa: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1800-as évek vége
Kapcsolódó bejegyzés: 
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1898
Évszámos térképre
3155-2062
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2014. május 10.

Hozzászólások

Moser Aranka (Pauliné) képe

Ezek szerint van belső udvara az iskolának. Még soha sem jártam belül és a csillagvizsgálóról is a sopronanno.hu-n keresztül jutott tudomásomra. Vajon ma milyen lehet a belső kertje? Van még sulis hangulata?

Eredics Edina képe

Ez a kert diákkoromban elzárt volt, az Apácáknak fenntartva, nem tudom most is le van-e zárva.

Szőke Mária képe

Ez az iskola felső udvara. Az elmúlt 25 évben biztosan a diákoké volt. Az apácák kertje az összekötő folyosó (Az Orsolya téri épületet köti össze a Horvát házzal, amit már a Széchenyi tér felől látunk.) másik oldalán helyezkedik el. Ebben az udvarban szoktunk futni és távol ugrani. Jelenleg a csillagvizsgáló tövében egy játszóteret is találunk.

Moser Aranka (Pauliné) képe

Köszönöm az infót,ha valamikor otthon járok akkor megnézem,mert furdal a kíváncsiság.