A színház átépítése

Hozzászólok
A színház átépítése

A soproni színház felújítása a századfordulót követő években elkerülhetetlenné vált. A régi, 1841-ben emelt épület a nemzeti érzés kifejezésére leginkább "használt" klasszicista stílusban épült. - Gondoljunk az 1847-re megépült Nemzeti Múzeumunkra, amely szintén ennek a stílusnak egyik szép példázata. - Az új szecessziós stílusban átépített teátrumból szinte csak a falakat használta fel Medgyaszay István építész. A fotón Jéhn Vilmos ábrázolta 1909-ben a bontásból megmaradt falakat.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1909
Kép keletkezésének éve: 
1909
Évszámos térképre
2349-1664
A bejegyzés létrehozása: 2014. november 11.

Hozzászólások

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Ez a kép azért is értékes dokumentum, mert egy 1841-ben készült építmény kereszmetszetén gyakorlatilag tanulmányozhatók az anno alkalmazott épületszerkezeti megoldások. A felújítás során azonban már használják a vasbetont mint új módszert, szinte elsőként Sopronban, tehát éppen egy technológiai váltás pillanatában vagyunk!

Tarcsai Mária képe

Nagyon jó kép.
Színházunk jelenlegi küllemével elégedett vagyok, jobban illik ez a stílus a színház viszonylag kis méreteihez.

Bolodár Zoltán képe

A fotó dátumát az alapján határozták meg korábban, hogy az új színházat 1909-ben adták át és a munka méretei arra utaltak, hogy az épület egy évvel korábban készülhetett. Időközben a kezembe akadt a Soproni Napló 1909. június 5-én megjelent száma és abban írnak a színház kiürítéséről. Ebből látható az is, hogy tényleg rekord gyorsasággal készült el a színház és 1909. karácsonyán adták át. Szóval a fotó helyes dátuma: 1909.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Javítottam a dátumot.