A honlap frissítése miatt ideiglenesen nem elérhető a hozzászólás és a regisztráció funkció.
Szíves türelmüket kérjük.

A Tüzér emlékmű a Deák téren

Hozzászólok
A Tüzér emlékmű a Deák téren

Vass Viktor alkotását, az I. világháborús tüzér emlékművet 1936-ban avatták fel a Deák téren. Az ünnepség valóságos többnapos népünnepély volt a városban - már május 28-án is voltak rendezvények, noha a szobor avatására csak 31-én került sor. A Pannónia előtt térzene fogadta a vendégeket és az érdeklődőket 28-án este, majd 30-án vette kezdetét az igazi ünnepség a Papréten egy igazi fesztivál keretében, ahol neves zenekarok szolgáltatták a zenét, de képviseltették magukat a borkimérések, kávézók és cukrászdák, volt tombola és számos egyéb szórakozási lehetőség. A Pannónia Hotel árnyas kertjében katonazene szólt, illetve tánc- és tekeverseny került megrendezésre. A szobor avatására május 31-én került sor. A részletes program német nyelven a Kapcsolódó dokumentum linkre kattintva érhető el. A bejegyzés megírásához nyújtott segítségéért köszönet Friedrich Rezsőnek.

Kép típusa: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1936
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1936
Évszámos térképre
3200-1869
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2013. július 25.

Hozzászólások

Both István képe

Ez egy nagyszerű összeállítás. A tüzér emlékmű előtt gyermekkoromban is sokszor megálltam és megnéztem - bár a történetét nem ismertem. Az eseményhez összeállított német nyelvű programfüzet talán ma is tanítható , célzott módon van összeállítva sok, az érkező vendégek számára fontos információval. Köszönet Rezsőnek és a Szerkesztőnek a közzétételért.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Az érdem három úré: Teofilé, aki beszkennelte a saját példányát, Rezsőé, aki lefordította nekem - távol áll tőlem a német nyelv -, és Viktoré, aki honlapra alkalmazta a prospektust. Örülök, hogy tetszik, tényleg nagyon informatív anyag, sok dolog kiderül belőle az akkori Sopron hétköznapjairól.

Friedrich Rezső képe

Lebilincselt, amikor elolvastam a füzetet, hogy 1936-ban milyen, mai szóval "logisztikai" tudás, áll a szervezők mögött...nem volt egyetlen szeglete Sopronnak, amely ne vett volna részt a 4-5 napos ünnepség-sorozatban. Még a Festő teremben is volt fotókiállítás, helyi amatőrök munkáiból, vagy a Huszárlaktanya területén rendezett lovasünnep. A vendégeket már a város bejáratainál ("útdíjfizető kapuk"), a Déli pályaudvaron, a Győri pályaudvaron és a Pannónia hotelben fogadóbizottságok várták...nem beszélve a menetdíj kedvezményekről: 50% a magyar, 33% az osztrák vasúton!
1936-ot írunk, Trianon után érdekes gondolatokat vet fel bennem egy "Nemzetközi Tüzértalálkozó"...osztrák-magyar, intenzív együttműködéssel. Nem tudom megítélni az akkori politikai üzenetét az eseménynek...(ha volt). Talán lesz valaki, aki elhelyezi az eseményt ebben a kontextusban.

Kovács Péter képe

Egy nem politikai adalék. A 20-as évek nagy gazdasági válsága után az egyik legjelentősebb kereskedelmi partnerünk Ausztria lett. Az Anschluss-ig külkereskedelmi forgalmunk közel 50%-a Ausztriába irányult.