A Várkerület Söröző 1989-ben

Keresés az archívumban

A Várkerület Söröző
Eredeti méret

A Várkerület Söröző 1989-ben, mellette a Hillebrand-házban üzemelt Delikát üzlet kirakata és cégére látható. Az üzlet vezetését nem sokkal a kép készítése után a városban sokak által elsősorban zenei pályafutásáról ismert Antal Vilmos vette át, aki részben zöldség-gyümölcs üzletté alakította a boltot, megtartva a delikát jelleget.

Halála után az üzlet megszűnt, helyét a Magic Land nevű játékbolt vette át, az üzlet nyitása alkalmából készített gravírozott márvány fellépő ma is látható a bolt előtt. A helyiségbe később rövid időre tejbolt, majd esküvői ruhakölcsönző is költözött, de falbontást követően egy ideig a Várkerület Söröző külön, kizárólag a sörözőből megközelíthető helyisége is volt az üzletben. Végül - a fal helyreállítása után - a szomszédos Herbária üzlet költözött át ide, annak helyén pedig zöldséges, majd fagylaltozó nyílt.

A söröző utcai arculata is folyamatosan változott a kor igényeinek megfelelően, eleinte csak asztalok voltak a járdára kihelyezve terasz gyanánt, majd fehér kerítéssel elkerített rész, később dobogón, a járda szintjétől elszeparált terasz szolgálta a vendégek kényelmét. Később a fotón is látható zöldterület helyén nyílt meg az új utcai terasz.

A fotón az egykori népművészeti üzlet is kivehető, amely szintén ebben az épületben működött, Miett néven, utalva a tulajdonosra. Az üzlet megszűnése után az apró helyiség egybeolvadt a sörözővel, annak harmadik külön helyisége lett.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1989
Szerző
1989
5326-3167
Évszámos térképre

Hozzászólások

Dr. Schöberl Miklós Béla | 2017. augusztus 27. 22:01

Én már az '50-es években oda jártam. No nem sörözni, mert a mai kerthelység helyén akkor még csak egy csupasz, magas falakkal körülvett, udvar volt, amolyan "dühöngő." Ide invitált bennünket általános iskolás osztálytársait a házban lakó és működő Bodnár fogtechnikus és fogorvos László fia. (Hamarosan még ifiként kiváló focista is lett, majd felnőttként átvette apja praxisát, hogy aztán az övét meg a fia vigye tovább. De ez már más történt.) A házat osztálytársam apja vette meg még 1946-ban. Persze államosították, de maradhattak, sőt sikerült visszakapni. Ekkor volt osztálytársam Miett nevű testvére egy szabóműhelyt rendezett be a földszínten. A képen látható népművészeti boltot Miett már férjével Puskás Árpáddal közösen nyitotta meg 1980-ban, hogy aztán 1986-ben egy újabb válalkozás, egy vendéglő (amit mi csak úgy ismerünk mint Puskás söröző) megnyitása mellett döntsenek. Jó hely. Ajánlom a Sopron anno híveinek. A falakon régi soproni képek láthatók.

A bejegyzés létrehozása: 2017. augusztus 27.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.