A Vasárugyár Részvénytársaság Sopron-Graz

Hozzászólok
Gyárak

A Vasárugyár Részvénytársaság Sopron-Graz nevű céget 1901-ben alapították, majd a 1918-ban a grazi telep jogilag különvált a sopronitól, ám a testvérvállalati viszony továbbra is megmaradt. A társaság Sopronban két gyárteleppel rendelkezett: a lakatosárugyárral a Csengery utcában,illetve az acél- és lágyvasöntödével az Ágfalvi úton. A Csengery utcában épületvasalatokat készítettek, ez a gyár volt Magyarország első ilyen jellegű gyára. Árjegyzékében 700 különféle tétel szerepelt. Az öntödében ezzel szemben 650 standard-lágyöntvényt készítettek, de egyéni tervek alapján kérésre bármilyen egyéb öntény készítését vállalták. Mindkét cég kereskedelmi és műszaki vezetője Ohner Alfonz mérnök volt, helyettesei pedig Dr. Basinszky István és ifj. Becht Rezső voltak.

Kép típusa: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1922
Forrás: 

Nemzeti Újság-1922

Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1922
5300-2765
Térkép nézetbe kerül: 
Térképre kerül
Turista térképre kerül: 
Nem kerül turista térképre
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2013. február 5.

Hozzászólások

Major Éva képe

Jól tudom, hogy az eredeti tulajdonos bizonyos László Zoltán volt, akinek kezdőbetűi után L. Z. azaz németül ElZett kapta a nevét a gyár?

Friedrich Rezső képe
Horváth Péter Pál képe

Mint Rezső barátunk kiderítette, az az eredeti tulajdonos soha nem volt L.Z.
Az épület már a gyáralapítás előtt is állt a XIX sz. második felében (Weitzer János osztrák gyáros tulajdonában) Gép-, Waggongyár és Vasöntöde működött benne. Veszteségek miatt az egészet eladta 1901-ben az akkor alakult Vasárugyár R.T. Sopron Graz -nak. Az új vezetés a szomszéd telek megvásárlásával bővítette a telephelyet.
1909-ben lágyvas öntöde üzemet létesítettek az Ágfalvi úton. 1920-tól a Monarchia szétesése után önállósultak (kis kanyarokkal, az adózás miatt), majd 1926-tól használhatták a BL védjegyet (Brüder Lapp). 1930-ban szűnt meg a grazi irányítás végleg.
1946-tól -jóvátételként szovjet tulajdonba került, szovjet igazgatóval. E változásnak köszönhettük az 1950-ben épített kultúrházat, így létrejöhetett a pezsgő kulturális élet.
1952-ben adta át a szovjet állam a magyar államnak a Soproni Vasárúgyárat.
1953-ban kivált a Soproni Öntöde. Átszervezték a gyár tevékenységét.
1958-ban a Soproni Zárgyár irányítását a Budapesti Elzett vette át (Lásd FR hozzászólását.)
További átalakulások 1965, 1974.
1980-ban megkezdődött a privatizáció előkészítése, a német (ROTO) és a francia Securidev) bevonásával)./Rövidítve a - 100 éves a Vasárugyár Részvénytársaság Sopron kiadvány alapján./

Major Éva képe

Köszönöm Péter. Közvetve ezek szerint mégis csak volt köze a név kialakulásában LZ-hez . Valóban meg kellett volna néznen a Wikipédiát, én nemigen használom....de azért örülök, hogy hosszú évtizedek után a neten újból találkoztunk!

Horváth Péter Pál képe

Én is örülök. Én például nem tudtam, hogy az ELZETT márkanév honnan ered.

Friedrich Rezső képe

Akkor ezt szépen "összehoztuk"...!

Horváth Péter Pál képe

Mint a többit is ...