A vasúti vendéglő

Keresés az archívumban

Az egykori vasúti vendéglő
Eredeti méret

A Győri vasút állomásának vendéglője már az állomás átadásakor, 1880-ban megnyílt. Különböző tulajdonosok még a II. világháború éveiben is működtették. A felvétel valamikor az 1900-as évek elején mutatja a vendéglőt.

---
Honlapunkra felkerült egy ehhez nagyon hasonló képeslap, mely a Kapcsolódó bejegyzésben szereplő linkre kattintva érhető el. Érdemes összehasonlítani a két képet.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1900-as évek eleje
Kapcsolódó bejegyzés
Szerző
1903
2216-2748
Évszámos térképre

Hozzászólások

Haupt Erik | 2013. december 12. 21:46

Mennyi minden benne van ebben a képben...! Az egész ellsüllyedt békebeli világ. Az emberek tartásán látszik, hogy büszkék a helyzetükre. "Én, kérem, forgalmista vagyok. Nyugdíjas állás!" " Én kérem, főpincér vagyok a vasúti étteremben!" Az ablakok csillogóan tiszták. A tetőkibúvók nyitva vannak, hogy a melegben átszellőzzön a padlás. A peronon (!) az asztal hófehér terítővel van leterítve (Pedig a gőzmozdonyok nagyon kormoltak.) Mindenkin kalap van és vagy egyenruhát visel (nyilván csillogó rézgombokkal), vagy öltönyt. A restiben a pincérek mellett egy pikkolófiú is dolgozik.
Hova tűnt mindez?

Kótai Mónika - szerkesztő | 2013. december 13. 16:17

Utazzunk időt! :) Annyira tetszett ez a leírás!

Haupt Erik | 2013. december 13. 18:01

Ó köszönöm! Sok mindent lehet még kikövetkeztetni és továbbgondolni... Ez a régi fényképek varázsa.

Friedrich Rezső | 2013. december 13. 12:59

Nagyjából a mai "nemzetközi-váróterem" (bár már az sincs), helyén állt ez az épületrész...ragyogó kép!

Fekete Csaba | 2013. december 13. 18:07

Érdekes, hogy mindenki milyen mereven egy irányba (a fotós felé) néz, akkoriban úgy látszik nem mindennapi látvány volt egy fényképezőgép!

Haupt Erik | 2013. december 13. 18:27

Nem bizony, az egy állványos nagy doboz volt, amit nagy hókuszpókusszal üzemeltettek. A fényképezést annak hőskorában a festészet egy gyors módjának tekintették. Ezért szépen beállnak egy illendő pózba és nem mosolyognak., ahogy a festett arcképeken is mindenki komoly, (És ezért hamis minden "nosztalgia" fénykép, ahol régi ruhákba öltöznek, de... mosolyognak.)
Itt is tudták, miért bukkant fel a fotográfus. "Gebhardt úr, jöjjön ki a peronra, képeslapot fotografálnak az indóházról!" - "Köszönöm megyek, ezt ki nem hagyom! Meg leszünk mi itten örökítve!"
Ki is tódult mindenki a peronra. A szolgálatos rendőr (vigyázz-állásban, fehér nadrágban), a resti bérlője (büszkén terpeszkedve az asztalnál), a váltóőr,( aki katonakorában huszár volt, ezért úgy ül a széken, ahogy azt a huszároknak tanították, combokra tett kézzel, csak a belülről a bal combhoz támasztott kard hiányzik) és ott a fiákeres, az egyedüli fejfedő nélküli, a pincérek mellett. A fotós nem használt magnéziumvakut (kb. 11 óra lehetett), azt se mondta, hogy "itt repül a kismadár", ezért az asztalnál ülő úr épp a száját törölgeti a szalvétával. Hát, ő így lett megörökítve.

Fekete Csaba | 2013. december 13. 18:41

Erik, tényleg szuper a stílusod, ha ez csak úgy lazán, magától jön belőled, feltétlenül kezdj regényeket írni, óriási tehetség vagy!!! :-)

Haupt Erik | 2013. december 13. 18:49

Köszönöm, örülök, ha valami keveset hozzá tudok tenni a honlaphoz.

A bejegyzés létrehozása: 2013. augusztus 28.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.