A honlap frissítése miatt ideiglenesen nem elérhető a hozzászólás és a regisztráció funkció.
Szíves türelmüket kérjük.

Autheried Hannibál Gizella képei Sopronról - A Pihenőkereszt

Hozzászólok
A Pihenőkereszt

Autheried Kamillóné szül. Hannibál Gizella (1881-1978) rajza a Pihenőkeresztről. A művésznő életútjáról röviden a következőket írja Bertalan Judit:

Kamilló a Győr–Sopron–Ebenfurti Vasútnál volt alkalmazásban és mellette a bánfalvi mozit üzemeltette. Feleségül vette Hannibal Giselát, aki Münchenben szerzett diplomát az ottani Képzőművészeti Akadémián. A II. világháború alatt egy légitámadáskor Kamilló az erdőben keresett menedéket, de – úgy tűnik, hogy senki sem kerülheti el a sorsát – egy eltévedt bomba ott oltotta ki az életét. Felesége nagyon szép miniatúrákat festett Sopronról, amiket a háború után a háztartási pénze kiegészítéseként hatvan forintért árult. Egyszer fivére elvitte egy képét Budapestre a Képzőművészeti Alaphoz megvételre kínálva. Ott elismerték a kép művészi értékét és Gisela ettől kezdve a korábban levelezőlapként árusító képek árának a tízszeresét kapta."

A rajz készítésének ideje ismeretlen, a megadott dátum tájékoztató jellegű.

Honlapunkon folyamatosan adjuk közre a művésznő városunkról készített rajzait. A sorozat egyben az Autheried Hannibál Gizella címkére kattintva tekinthető meg.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1950 körül
Kapcsolódó bejegyzés: 
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1950
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2022. január 10.

Hozzászólások

Tóth Sándor Frigyes képe

A művésznő férje, Autheried Kamill (így, németesen, "ó" betű nélkül a keresztnév végén szerepel a GySEV feljegyzésekben) 1880.02.06-án Zákányban született. A 4 reáliskolát, majd állami felső ipariskolát végzett fiatalember 1908.02.06-án lépett a vasúttársaság szolgálatába. 1910.01.01-i dátummal, "műszaki hivatalnokként" véglegesítette a GySEV. 1922.07.31-i hatállyal ment nyugdíjba. A GySEV törzskönyv szerint 1944.12.18-án halt meg. Érdekes, hogy a viszonylag alacsony iskolai végzettségű Kamill, akadémiát végzett hölgyet tudott feleségül venni.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Köszönöm az információkat!