Autheried Hannibál Gizella képei Sopronról - Az Esernyős -ház

Keresés az archívumban

Az Esernyős-ház
Eredeti méret

Autheried Kamillóné szül. Hannibál Gizella (1881-1978) rajza az Esernyős-házról. A művésznő életútjáról röviden a következőket írja Bertalan Judit:

Kamilló a Győr–Sopron–Ebenfurti Vasútnál volt alkalmazásban és mellette a bánfalvi mozit üzemeltette. Feleségül vette Hannibal Giselát, aki Münchenben szerzett diplomát az ottani Képzőművészeti Akadémián. A II. világháború alatt egy légitámadáskor Kamilló az erdőben keresett menedéket, de – úgy tűnik, hogy senki sem kerülheti el a sorsát – egy eltévedt bomba ott oltotta ki az életét. Felesége nagyon szép miniatúrákat festett Sopronról, amiket a háború után a háztartási pénze kiegészítéseként hatvan forintért árult. Egyszer fivére elvitte egy képét Budapestre a Képzőművészeti Alaphoz megvételre kínálva. Ott elismerték a kép művészi értékét és Gisela ettől kezdve a korábban levelezőlapként árusító képek árának a tízszeresét kapta."

A rajz készítésének ideje ismeretlen, a megadott dátum tájékoztató jellegű.

Honlapunkon folyamatosan adjuk közre a művésznő városunkról készített rajzait. A sorozat egyben az Autheried Hannibál Gizella címkére kattintva tekinthető meg.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1950-es évek
Szerző
1953
5992-1085
Évszámos térképre

Hozzászólások

Dr. Schöberl Miklós Béla | 2018. április 25. 10:06

Autheried Kamilló 1908-ban kap lakatos iparűzési engedélyt Grabenrunde 42. címre. 1910 év vége felé Hannibal Gizellával, mint házastársak közösen kertes házat vettek 4000 koronáért. ( Alsólöver u 45.) Az utca és a járda kiépítésénél több háztulajdonossal együtt telekhatár vitájuk volt a várossal.
1913 novemberében megnyílik Bánfalván a mozi (Kino) ahol Kamilló, aki ekkor a GySEV alkalmazottja (nagyapám munkatársa) mozigépészkén serénykedik. 1914 év elején eladják az Alsólöver u.-i házukat 7500 koronáért. 1924-ben Autheried Kamilló már a Kino tulajdonos igazgatója. És mivel fia arra nem volt hajlandó (iskolatársa és padtársa) Friedrich Károly vállalta a takarítás, jegyárusítás, mozigépész segéd (filmbefűzés, rollnizás, zenei aláfestés lemezjátszóról) feladatát.
Autherid Éva lányuk 1914-ben született. A Széchenyi gimi tanára volt, s akihez egyetemi felvételire készülve matek fejtágítóra jártam. De ez már 1959 -60-ban történt az Alsólővér u. 31. számú házban. A hálás diákok Autheried Éva tanárnőnek a Széchenyi Gimnáziumban emléktáblát állítottak.

Kótai Mónika - szerkesztő | 2018. április 25. 18:07

Miklós, ahol Kamillóról voltak adatok, onnan nem lenne több? Érdekes lenne a Bertalan Judit által írt szöveget kibővíteni, mivel sok hasonló rajz lesz még a fix bemutató szöveggel, érdemes lenne minél többet mesélni a családról. A tanárnőről sokat tudni, de a szülőről keveset, legalábbis nekem nem sikerült. Bertalan Judit cikkében az elődökről van hosszabban szó, a házaspárról csak ennyi.

Dr. Schöberl Miklós Béla | 2018. április 27. 09:34

Kedves Móni! Sajnos ezeknél a szórványos családi emlékezéseknél és újságból (Oe.Z.) való infóknál többet nem igen tudok közölni.

Kótai Mónika - szerkesztő | 2018. április 29. 11:30

Lehet, hogy ennek dacára érdemes lenne bővíteni a szöveget? Kíváncsi lennék a véleményére.

Dr. Schöberl Miklós Béla | 2018. április 30. 11:30

Egyetértek, e-mailben küldöm a dokumentálható adatokat.

A bejegyzés létrehozása: 2018. április 24.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.