A honlap frissítése miatt ideiglenesen nem elérhető a hozzászólás és a regisztráció funkció.
Szíves türelmüket kérjük.

Az Alsólövér utca és a Szedres

Hozzászólok
Az Alsólövér utca és az egykori Márkus-ház

Széchenyi István a honi selyemhernyó-tenyésztés előmozdítására 1841. júniusában megalakította a Sopron-Vasi Szeder Egyletet. Ez az egylet/egyesület még abban az évben Széchenyi kezdeményezésére a "Hof-acker" dűlőben faiskolát létesített, ahol a gróf ajánlására szederfákat ültettek, hozzávetőlegesen a mai Erzsébet utca és a Kazinczy tér közötti területen. Ez volt az ún. "Szedres", melyen túl akkor utcák még nem létesültek. Az Alsó Löwer út első említése 1886-ból való, 1898-ban azonban már mint Alsó-löver utcza említik a krónikák. Ez volt a Szedres-árkon túl az első, fasorral övezett utca a Lőverek felé, melyet aztán 1910 körül az akkori Nyúl utca, a mai Hunyadi utca követett.

---
Honlapunkra felkerült a képeslap fekete-fehér "párja", a lap a Kapcsolódó bejegyzésben található linkre kattintva érhető el.

Kép típusa: 
Kép keletkezési ideje: 
1900-as évek eleje
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1901
Évszámos térképre
1862-2021
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2013. február 2.

Hozzászólások

Bendl Judit képe

Ezek szerint eredetileg az Alsólővér utca nem a vasút után kezdődött, hanem a jelenlegi Batsányi utcánál?

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Igen, így van.

Kovács Péter képe

Igen először Wälder József utca, majd Batsányi utca lett.

Horváth Péter Pál képe

Bocs, a házak közti világoszöld trapéz a Seidenplantage (~selyemfa-ültetvény) egyébként Szederkert, mögötte az Alsó-Löwer, a maradék Hoffelder nem látszik a képen mert (a baloldali házak takarásában) az Alsó Löwer utcától balra feküdt (ebből a nézőpontból). Korábban a Bánfalvi (Rák) pataktól az Alsó Löwer-ig tartó földterületet nevezték Hoffelder-nek (Csengery utca, vasút nyomvonala, stb.)