Az Alsólövér utca és a Szedres

Keresés az archívumban

Az Alsólövér utca és az egykori Márkus-ház
Eredeti méret

Széchenyi István a honi selyemhernyó-tenyésztés előmozdítására 1841. júniusában megalakította a Sopron-Vasi Szeder Egyletet. Ez az egylet/egyesület még abban az évben Széchenyi kezdeményezésére a "Hof-acker" dűlőben faiskolát létesített, ahol a gróf ajánlására szederfákat ültettek, hozzávetőlegesen a mai Erzsébet utca és a Kazinczy tér közötti területen. Ez volt az ún. "Szedres", melyen túl akkor utcák még nem létesültek. Az Alsó Löwer út első említése 1886-ból való, 1898-ban azonban már mint Alsó-löver utcza említik a krónikák. Ez volt a Szedres-árkon túl az első, fasorral övezett utca a Lőverek felé, melyet aztán 1910 körül az akkori Nyúl utca, a mai Hunyadi utca követett.

---
Honlapunkra felkerült a képeslap fekete-fehér "párja", a lap a Kapcsolódó bejegyzésben található linkre kattintva érhető el.

Kép típusa
Kép keletkezési ideje
1900-as évek eleje
Kapcsolódó bejegyzés
Szerző
1901
1862-2021
Évszámos térképre

Hozzászólások

Bendl Judit | 2013. június 26. 12:04

Ezek szerint eredetileg az Alsólővér utca nem a vasút után kezdődött, hanem a jelenlegi Batsányi utcánál?

Kovács Péter | 2014. április 6. 17:39

Igen először Wälder József utca, majd Batsányi utca lett.

Horváth Péter Pál | 2014. április 6. 10:46

Bocs, a házak közti világoszöld trapéz a Seidenplantage (~selyemfa-ültetvény) egyébként Szederkert, mögötte az Alsó-Löwer, a maradék Hoffelder nem látszik a képen mert (a baloldali házak takarásában) az Alsó Löwer utcától balra feküdt (ebből a nézőpontból). Korábban a Bánfalvi (Rák) pataktól az Alsó Löwer-ig tartó földterületet nevezték Hoffelder-nek (Csengery utca, vasút nyomvonala, stb.)

A bejegyzés létrehozása: 2013. február 2.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.