A honlap frissítése miatt ideiglenesen nem elérhető a hozzászólás és a regisztráció funkció.
Szíves türelmüket kérjük.

Csoportkép a Várkerület 5. előtt

Hozzászólok
Csoportkép

A képen a régi számozás szerinti Várkerület 5-ös számú ház látható. (ma Várkerület 6.) Valószínű, hogy a felvétel 1907-ben készült, erre utal a kapu feletti táblán kivehető 1907-es évszám, illetve a tény hogy a jobb oldali vendéglőt 1908-től Peck Lőrincz működtette, itt azonban még nem az ő neve áll a cégtáblán, hanem - diszkrét javítás, átalaktás után - özv.Práthpál Lajos neve.

A képen látható csoport vélhetőleg a Katholikus Legény Egylet (mai helyesírással legényegylet) tagsága lehet, akiknek ebben az épületben volt a székhelyük. A Katolikus Legényegylet a kézműves és iparos ifjúság egyesülete volt, melyet Adolf Kolping alapított Kölnben, 1845-ben. Az első magyar egyletet Szabóky Adolf alapította 1856-ban. Részlet a Magyar Katolikus Lexikon vonatkozó szócikkéből:

"Célja a „legények” vallási, szakmai, családi és társadalmi életre felkészítése. Legkisebb egysége a Gesellenhaus, a 'Legényház', ahol munkaidő után a szakmai felkészülésben, általános műveltségben és mestervizsgára való felkészülésben segítették a legényeket, s kulturált szórakozási lehetőségeket is nyújtottak. Az átutazók e házban szállást is találtak. A Katolikus Legényegylet foglalkozott tagjai betegbiztosítási és érdekvédelmi ügyeivel is."

---
Dr.Schöberl Miklós Béla hívta fel a figyelmet egyik hozzászólásában a bejárat felett található felirat fölé elhelyezett táblára, aminek a szövege, bár teljesen tisztán nem olvasható, így hangzik:

"Bomler János soproni iparosnak és nejének Grossmann Erzsébetnek a ház nagylelkű adományozóinak 1889 - örök hála és kegyelem jeléül a soproni róm. katholikus legényegylet, Kovács Ign. elnöksége alatt 1907."

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép keletkezési ideje: 
1907
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1907
Évszámos térképre
2649-1053
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2013. május 16.

Hozzászólások

Tarcsai Mária képe

Édesapám is tagja volt ennek a Katolikus Legény Egyletnek, persze jóval később. Most lázasan keresem az igazolványát, hogy lefotózhassam és megmutathassam....

Tarcsai Mária képe

Megvan!!!!! Mindjárt megy fel a fotó.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Köszönöm.

Tarcsai Mária képe

Hu....nagyon megörültem, mikor megtaláltam. Két igazolványt is találtam, azt tettem fel, ami egyértelműen Sopronra utal...

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

A kapu feletti táblán Bomler János bádogos neve olvasható. Ö (nejével együtt) a legnagyobb katolikus alapító. Ő állítatta fel a kálvária stációit, a temető keresztet és tett még néhány alaítványt. A lépen látható Várkerület 5 számú házát pedig a Katholikus Legény Egyletre hagyta, akik 1907-ben vették birtokukba.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Nagyon köszönöm, hogy felhívta a figyelmet erre a táblára. Rögtön átküldöm a nagyfelbontású képet Viktornak, azon jól látszik a tábla felirata, talán sikerül "honlapképessé" szerkeszteni egy kivágás formájában.

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Remek ötlet! Sok sikert Viktornak és kiváncsian várom az eredményt. (Maga a tábla vajon hová lett?)

Horváth Péter Pál képe

Katholikus Legényegylet, alapítva 1859, Dr. Thirring könyve szerint 1898-ban vette birtokba az épületet. Preiszl Antal korábban a Bécsi utca 18-ban üzemeltette a boltját ...

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Bomler végrendeletében azzal a kikötéssel hagyta a házat az egyletre, hogy a benne lakó rokonai halálukig maradhatnak. Ezért azt az egylet (de facto) csak 1907-ben tudta használatba venni.

Horváth Péter Pál képe

Ezek szerint a kép a tényleges birtokbavétel ünnepi pillanatát örökítette meg, de eddig vajon kinek fizette özv. Práthpál Lajosné vendéglős, és Preiszl Antal könyvárus - a bérleti díjat ?

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

A kép ünnepi hangulata miatt szóba jöhet még 1909 az 50 éves jubileum, hacsak özv. Práthpálné vendéglőjének jelenlétele ezt nem zárja ki teljes bizonyossággal. Mivel a két emeleti lakásban lakó Bomler rokonok továbbra is csekély bérleti díj mellett maradtak , ezért feltételezhatő, hogy az üzletek bérlői ugyancsak a tulajdonosnak fizettek, aki ekkor már a Legényegylet.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Megkérdezhetem, hogy hol szerezhető be több információ Bomlerről, úgy értem, mint pl ez is?
A tábla szövege érkezik majd, ígérem.

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Szerintem csak úgy lehet "összegereblézni" több helyről. Pl.: "A Soproni Katolikus Konvent története" c. könyvből (tévesen Bommler név alatt) vagy sajtótermékekből, mint pl a "Soproni Katholikus Élet" (Ennek 1934 évi számában van egy 3 oldalas írás a legényegyletről.)

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Köszönöm, az újság címe volt érdekes.