Életkép a Színház utcából II.

Keresés az archívumban

Színház utcai életkép
Eredeti méret

A Gyűrű Ernő gyűjteményéből származó képeslapon egy Színház utcai életkép látható Peck János kávéházával. Peck János 1898-ban vásárolta meg a házat, a képeslap vélhetően nem sokkal ezután készült. A környékről később kiadott - és a Kapcsolódó bejegyzésben megtekinthető lapon - a házon már más felirat szerepel, az előtérben pedig látszanak a villamossínek, így valószínűsíthető, hogy ez a lap készült korábban.

---
A lentebb olvasható hozzászólások alapján úgy véljük, hogy mégis ez a lap a későbbi, vélhetőleg az 1920-as évek végén készülhetett.

Kép típusa
Kép keletkezési ideje
1920-as évek vége
Kapcsolódó bejegyzés
Szerző
1925

Hozzászólások

Tarcsai Mária | 2014. február 21. 21:13

Az én gyerek és fiatal koromban még mindig ez volt a kávéház felirata, holott, János bá' már réges-rég elporladt. A kép jobb oldalán állami húsbolt volt, ahol többek között lóhúst és vadhúst is lehetett kapni, no meg mezei nyulat és fácánt... ki voltak aggatva az ajtónál szegények. Mellette a Wrana-féle kesztyűbolt volt, mindig csodáltam a felhozatalt: motoros kesztyűtől a leheletfinom esküvői kesztyűig minden volt ott. Rém elegáns üzlet volt. Mindig sokat ácsorogtam a hatalmas kirakat előtt és mindent gondosan elolvastam. (a vicc az, hogy cirka 40 éve még a leghidegebb télen sem hordok kesztyűt...) ez előtt a Kecskeméthy-féle illatszerbolt volt, mindenféle rejtélyes és csodálatos üvegcsékkel, parfümökkel stb. Itt is jó volt nézelődni.... ez a bolt jóval később kenyérbolt lett, ahol a fiatalon, súlyos betegségben meghalt általános iskolai osztálytársnőm, Sándor Erzsi volt az eladó. Biztos, hogy sokan emlékeznek még kedves, barátságos és vidám lényére.... ez után már unalmasabb üzletek következtek....ez egy napi rutin útvonalam volt az otthonom és keresztmamám lakása között. Naponta többször is megtettem. Jó, hogy nem volt telefonunk, mert én lehettem a hírvivő édesapám és a nővére között....

Horváth Péter Pál | 2014. február 21. 21:25

Jobbra a bejárat melletti cégtáblán jó kis sonka látható, 1929-ben Kheim Gottlieb hentes mérte itt a húst a saját házában üzemelő boltban. (Színház u. 9.)

Tarcsai Mária | 2014. február 21. 22:10

Nos, a háború után ebből lett a hatósági húsbolt. Lókrinolint lehetett kapni (tényleg finom volt) és vadhúst.....

Horváth Péter Pál | 2014. február 21. 22:36

Így igaz, a háború után HATÓSÁGI HÚS ÉS LÓHÚSÁRUDA.
Visszatérve 1929-be, a Várkerület felé a következő Színház u. 7. Franz Wagner utóda Özv. Reuter Lőrincné, rövid és divatárúkereskedő,
majd következett Szinház u. 5. Perl Károly rőfösárukereskedő.

Kótai Mónika - szerkesztő | 2014. február 22. 10:08

Még mindig az a nagy kérdés, hogy melyik képeslap készült előbb ...

Horváth Péter Pál | 2014. február 22. 11:51

A szemben levő utca 1886-ig Grabenrunde, majd 1914-1927-ig Várkerület-Grabenrunde megnevezésű közterület volt, 1886-kb.1900-ig ,majd 1927-től újra Színház utca. A kávéház régi bejárata már nem látható a homlokfalon, a sarkon található a megközelítési lehetőség. A cégfelirat
(PECK J.KÁVÉHÁZ) továbbra is látható, de kicserélték a korábbit - táblára festettre. A korábbi 2 facsemetét, és a villanyoszlopot eltüntették. A homlokzat földszinti ablakait átépítették A homlokzat mintázata már kopottabb. A másik cégtáblán látható “HAZAI ÁLT. BIZTOSITÓ R. TÁRSASÁG FŐÜGYNÖKSÉGE” 1929-ben a Várkerület 61. sz. alatt működött. Ezek szerint a kávéház megszünése után költözhetett ide. A jobb oldalon a Franz Wagner boltja utáni bolt (Színház u. 5.) bejáratát befalazták (a korábbi képen még létezett bejárat.)
A kép a Színház- utcza felirat alapján 1930 után készülhetett.

Kovács Péter | 2015. december 11. 13:02

A fákat is kivágták, azóta sincs ott fa. Ez a kép lehet a későbbi.

Dr. Schöberl Miklós Béla | 2019. szeptember 20. 16:09

Jobb oldalt a tetőn olvasható hiányos felirat kiegészítve Geyschläger régi kékfestő család neve. Az 1892-es címjegyzékben Geyschläger Adolf Színház-u. 3. címmel szerepel.

A bejegyzés létrehozása: 2014. február 21.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.