Életképek a Megyei Idegenforgalmi Hivatal előtt

Keresés az archívumban

Életkép a Lackner Kristóf utca sarkán
1
Eredeti méret
Részlet a Kisalföldből
A Kisalföld 1961. október 3-i számának részlete
2
Eredeti méret
Részlet a Kisalföldből
A Kisalföld 1961. október 3-i számának részlete. A cikk segíthet kideríteni az első fotó készítésének időpontját.
3
Eredeti méret
Külföldi autóbusz a Megyei Idegenforgalmi Hivatal előtt
4
Eredeti méret

Életkép a Megyei Idegenforgalmi Hivatal soproni irodája előtt. A felvételen az első, 1963-ban az Ünnepi Hetekre Sopronba érkezett külföldi autóbusz látható.

---
A kép készítésének pontos ideje hosszú ideje foglalkoztatja honlapunk olvasóit. Bolodár Zoltántól kaptunk két felvételt, melyek tanulsága szerint megoldódhat a rejtély és fény derülhet a pontos időpontra. Frissítésünkkel ezt a két fotót adjuk közre, illetve a képen láthatóknak megfelelően javítottuk Bordás Tihamér fotójának készítési dátumát.

---
Hárs József a Soproni Ünnepi Hetek történetéről írott kötetében szerepel egy, az általunk bemutatott képhez nagyon hasonlító - vélhetőleg ugyanabból a sorozatból való - felvétel, melynek eredetije dr.Friedrich Károly tulajdona volt. Lehetőségünk nyílt ezt a felvételt is közreadni - negyedik kép. A felvételt mind a kötet szerzője, mind a kép egykori tulajdonosa 1963-ra datálja. Ennek megfelelően ismét javítottuk a kép készítésének dátumát.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1963
Forrás

Hárs József: A Soproni Ünnepi Hetek története 1932-1993

Szerző
1963
Évszámos térképre

Hozzászólások

| 2013. szeptember 13. 19:28

Vajon miért áll ilyen tömeg? Kik jöhettek a busszal? Ha valaki tudja, írja meg legyen szíves, mert furdal a kíváncsiság. Úgy nézem, nem Volán busz gördült be az IBUSZ elé.

Friedrich Rezső | 2013. szeptember 13. 23:56

Rengeteget találgattunk, elemezgettük a képet a FB-on. Amiket megállapítottunk: az IBUSZ iroda bejárata felett piros-fehér-zöld és piros-fehér-piros zászlók vannak. A bejárat előtt "folyosó" van valakik beengedésére. (rendőr tartja a sorfalat) A busz a "Südburg" (esetleg Dr.Richard) vállalaté lehetett, mert ilyen közlekedett menetrendszerűen is a '60-as évektől. (Sopron- Wien, Babenberger Platz)
Én anno arra tippeltem, hogy talán egy híres zenekar, művészeti-társulat érkezése lehetett az egyik SÜH idején... (?) ...ennek meg ellentmond, hogy valaki(k) az ablakhoz felnyúlva búcsúztatnak/üdvözölnek utasokat.

| 2013. szeptember 14. 06:26

Én is sokat gondolkodtam, hogy vajon milyen apropóból ez a tömeg. Rendőrök tartják fenn a rendet, és fogadó folyosó. Én is arra gondoltam, hogy valaki híres ember vagy híres emberek jöhettek Ausztriából a busszal és rengeteg ember jött őket üdvözölni, vagy búcsúztatni. A tömegben minden korosztály képviselteti magát és ahogy nézem a képet, látom, hogy ünnepélyesebben vannak felöltözve. Talán egyszer kiderül mi lehetett ez az esemény.
Ugyanúgy foglalkoztat a régi Gyesev állomás várótermében a falakon lévő freskó, mely valószínűsíthetően Sterbenz Károly alkotása volt. Igazi szocreál. A megrendelés alapján. Sajnos nincs róla fotó senki ismerősöm birtokában. Talán a Gyesev archívumában fellelhető. Nagyom szívesen látnám újra. Gyerekkoromban sokat utaztunk szüleimmel Budapestre és amíg várakoztunk, gyönyörködtem a képekben. Volt ott minden. Természetesen a Várostorony, ciklámen, szőlőindák, mozdony a felüljárón, szövő nénik, munkás és mérnök bácsik utalva a könnyűiparra és az egyetemre, talán a távolban a Lővérek a Károly kilátóval. Szóval, ha fellelhető lenne valahol valakinél, vagy az archívumban, azt hiszem sokunk örömére lenne.

| 2013. szeptember 16. 06:42

Kedves Rezső! Ezt meg hol " találtad"? Valóban nagyon érdekes! No comment!

| 2013. szeptember 16. 12:44

Köszönöm és meg fogom nézni. Kösz a kutakodást!

Horváth Péter Pál | 2014. február 28. 10:44

A soproni családok nagy része ketté lett szakítva a történelem során. A vasfüggöny még jobban megnehezítette az itt élők kapcsolattartását - Sopron korábbi vármegyéjének területein élőktől.
A két vh. között osztrák részről tovább nehezítették a határátkelést - nem véletlen található megannyi akkoriban épült vámház a határ túloldalán. A rokonok (mint egy másik bejegyzésben látható) egyetlen láthatási lehetősége a soproni állomás kerítése előtt volt, ahol a WN-DK közti vonatról integethettek az odaát élők. Ahogy Friedrich úr utalt rá- egy hivatalos dokumentumra való hivatkozással - az enyhülés első jele volt, hogy a SÜH keretei között lehetővé tették a kintieknek a soproni látogatást. Az idősebbeknek kinti iroda szervezett buszokat (ott sem volt mindenkinek kocsija - talán még féltek is egyedül elindulni), így az első lehetőségből NAGY CSALÁDI TALÁLKOZÓ lett, ezért volt a Lackner K. utcában a város apraja-nagyja. (Sose feledem az örömtől síró rokonok látványát). A későbbiekben az osztrákok még egyszerűbben jöhettek, de mi csak szervezett utakon és csak később indulhattunk el. (Ezért volt nagy sikere a Magyar Autóklubnak, mert -az összeállt -utazni kívánó baráti társaságok a klub szárnyai alatt könnyebben kaptak útlevelet, vízumot, valutát stb.)
Úgyhogy a kép egy feledhetetlen történelmi eseményt ábrázol (vetekszik a 89-es határnyitással), amire a jelek szerint kevesen emlékeznek.

Friedrich Rezső | 2014. február 28. 14:24

Köszönöm, Péter, ez a megoldás látszik a legvalószínűbbnek...

Horváth Péter Pál | 2014. március 4. 11:15

Köszönöm, hogy láthattam a képet - az agyam rejtett zugából hozott elő emlékeket.A képet jobban megvizsgálva, megtaláltam rajt néhai családom is, akik sietnek a rég nem látott közvetlen rokonok elé. (Lásd fenti hozzászólásom.)

Kótai Mónika - szerkesztő | 2014. március 4. 11:39

Örülök, hogy segített a kép.

Kótai Mónika - szerkesztő | 2014. május 24. 15:09

Úgy tűnik, megvan a hiteles megfejtés.

Bolodár Zoltán | 2015. november 14. 09:18

A Soproni Szüret ünnepségre érkeznek az osztrák vendégek. A Kisalföld tudósítása írja, hogy az Idegenforgalmi Hivatal előtt gördülnek be a buszok, ahol kb. ezer magyar köszönti a majdnem négyszáz osztrák turistát. Ha ez az, akor a tudósítás dátuma: 1961. október 3. (kedd), tehát valószínűleg 1961. október elseje a kép készítésének dátuma, mivel az újság vasárnapot említ. Nem tudom lehet-e ez a megfejtés? Várom véleményeteket!

Friedrich Rezső | 2015. november 14. 11:49

Fentebb én is kizártam a SÜH-et, mint alkalmat. A fák lombozata és a nézők öltözéke is őszi időpontot valószínűsít...

Bolodár Zoltán | 2015. november 14. 17:01

Azt még elfelejtettem írni, hogy a az íráshoz egy fotón szintén ugyanitt egy busz áll, és hasonlóan a sok ember, szinte ugyanez a jelenet csak az Idegenforgalmi Iroda felől fotózva, ahogy szállnak ki a vendégek a buszból.

Horváth Péter Pál | 2015. november 14. 20:06

Lehetne megtekinteni a fényképet?

Horváth Péter Pál | 2015. november 14. 20:05

Rövidnadrágban és térd zokniban? Kihajtott gallérú ingben zakóval(ünnepélyes alkalom)? Vagy nem eléggé zöld a lombsátor?

Bolodár Zoltán | 2015. november 14. 21:56

Ugyanez csak másik helyről fotózva. A busz nem ugyanaz, de a cikkben olvasható, hogy buszok hoztak majdnem 400 embert.

Friedrich Rezső | 2015. november 14. 23:32

Péter, rövidnadrág nem releváns, mert 1961-ben, még október 27-én is, Debrecenben, 27 °C felett mértek...

Bolodár Zoltán | 2015. november 21. 17:52

Szeretném kérdezni a véleményeteket, hogy a felkerült újságcikk alapján az 1961-es dátumról mit gondoltok?

Friedrich Rezső | 2015. november 21. 20:59

Nem látok ellentmondást az 1961 és 1963 dátumokat illetően. A mi képünk, eseményünk, egyértelműen 1961, őszi.
Az 1963-as évszám, talán, az egyszerűsített beléptetés (30,- ATS) SÜH-es szenzáció miatt ennyire emlékezetes...?

Horváth Péter Pál | 2015. november 22. 08:23

Így - dokumentummal - kiegészítve, pontosabb az emlékezés. A leírtak - a dátumot javítva - továbbra is az első nagy találkozást örökítették meg. Köszönöm...

Bolodár Zoltán | 2015. november 22. 11:39

Ha jól tudom, 1963-ban annyi volt a különbség, hogy néhány napra az osztrákok vízummentességet kaptak. Egyébként ezek szerint előtte is szeretettel jöttek és szeretettel fogadtuk őket!

Friedrich Rezső | 2015. november 24. 14:10

Egészen pontosan: volt egy vízummal egyenértékű okmány ahol a beutazás időpontja szerepelt, hogy a kiutazáskor fel lehessen mutatni. Ez hosszabbítható volt a Kossuth utcai rendőrségen...ami még fontos volt, hogy a határon adták ki, ami addig nem volt gyakorlat! Még valami: csak Sopronra és környékére vonatkozott.

Dr. Schöberl Miklós Béla | 2016. május 7. 21:10

Ezt is csak most látom: 1961 és már van higanygőz lámpa!

A bejegyzés létrehozása: 2013. február 6.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.