G. Nagy Béla képeinek nyomán - egy elfelejtett grafikusunkra emlékezve

Hozzászólok
Piroska Jenőné Hegyháti Györgyi
Piroska Jenőné Hegyháti Györgyi
Piroska Jenőné Hegyháti Györgyi

Különös élményt nyújt G. Nagy Béla fotográfiáin keresztül rácsodálkozni a több mint negyven évvel ezelőtti Sopronra, nézegetni az utcákat, épületeket, felismerni ismeretlennek hitt embereket.

Ezúttal, a Facebookon közzétett fényképek közül a „Portrék” című albumban szereplő női arcok egyikének „adott személyiséget” az emlékezet.

Külön érdekesség, hogy családja fotóalbumában a képek „testvéreit”, ill. előzményeit is megtalálták, így immár a három fotót egymás mellé téve elevenedik meg az 1969 augusztusában lejátszódó kis jelenet. Szinte látni véljük, ahogy G. Nagy Béla áll a Széchenyi tér sarkánál - pár lépésre a dekoráció ajtajától, ahol dolgozott -, és az éppen közeledő, mit sem sejtő hölgyet próbálja lefényképezni, aki ezt észrevéve először kezét felkapva zavartan nevet, majd aztán megbékéltebben néz az objektívbe.

A képen látható nyári ruhás nő, - aki talán éppen egyik rajzát viszi kezében - Piroska Jenőné Hegyháti Györgyi, 1925-ben született Szombathelyen. Iskoláit is itt végezte, 1943-ban érettségizett. A háború vége felé családjával Németországba menekült, ahonnan két évvel később, 1947-ben tért haza.

Érdeklődése ekkor fordult a képzőművészetek felé, de a kor viszontagságai nem nagyon kedveztek a művészi ambícióknak. Így a cukrászmesterséget tanulta ki, de már ezzel párhuzamosan is sokat festett, rajzolt, tagja lett a szombathelyi művészeti szabadiskolának, a Derkovits Körnek. 1950-ben felvételt nyert a Képzőművészeti Főiskola festő szakára, amit azonban nem végzett el, sorsa másfelé sodorta. Férjhez ment, előbb Szegeden majd Kalocsán élt, végül férje új munkahelyét követve családjával együtt 1955-ben Sopronba költözött.

Gyermeke születését követően itt is bekapcsolódott a művészeti életbe. A városi rajziskolába járt, ahol Mende Gusztáv, Szarka Árpád voltak a mesterei. Képeivel kiállításokon, bemutatókon, pályázatokon vett részt, okleveleket nyert.

Közben 1961-ben a Győr-Sopron megyei Ruházati Kisker. Vállalat dekorációs műhelyébe helyezkedett el grafikusnak, ahol főleg ruházati boltok kirakatait tervezte, grafikai munkálatait kivitelezte. Itt 1965-ig dolgozott, majd egy nagy váltással az akkor megnyíló Fenyves Szállóban vállalt munkát, ahol tolmácsolt, vendégekkel foglalkozott, könyves-ajándékos részleget működtetett.

1975-ben még két évre ismét grafikusként helyezkedett el, ezúttal a Szolgáltatóipari Szövetkezet nyomdájába, (itt érdekességképpen éppen G. Nagy Béla kollégája, utódja), majd nemsokára már a nyugdíjas évek következtek.

1990-ben a család visszaköltözött szülővárosába, Szombathelyre, ahol még majdnem két évtized adatott meg neki. Megérte, hogy unokája felnőjön, majd 82 éves korában, 2007-ben halt meg.

Életének második felében képzőművészettel már nem foglalkozott, így sajnos egy kiérlelt, kiteljesedett művészpálya befutására sem kerülhetett sor. Úgy érezte, a kor divatja nem kedvez az általa kedvelt élethű ábrázolásmódnak, és egyéb körülményei sem késztették alkotásra. Nagy veszteségként élte meg, hogy legjobbnak tartott képei - melyeket kiállításra vittek - szállítás közben eltűntek a vasúti kocsiból. A későbbiek során pedig a megmaradtak jó részét is elajándékozta, így kevés munkája maradt fenn, ezek is inkább a korábbi éveiből: vázlatok, tervek, dekorációs anyagok, egy részük sérült állapotban.

Képeinek témája, technikája változatos volt, dolgozott pasztellel, szénnel, vízfestékkel, olajjal. Festett tájképet és csendéletet is, de igazi erőssége a portrék készítése volt, a modell szinte „megszólalt” a vásznon. „Eredeti karakteres grafikusaink egyike.” írja róla a Vas megyei képzőművészek lexikona.
(Képző- és iparművészek Vas megyében. Szerk. Farkas János. Szombathely, Szépítő Egyesület, 1994. 40. p.)

/Az említett Portrék című album, melyben talán olvasóink is találnak ismerős arcokat, a Kapcsolódó és ajánlott linkre kattintva tekinthető meg. - A szerk./

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1969
Forrás: 

Képző- és iparművészek Vas megyében. Szerk. Farkas János. Szombathely, Szépítő Egyesület, 1994. 40. p.

Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1969
Térkép nézetbe kerül: 
Nem kerül térképre
Turista térképre kerül: 
Nem kerül turista térképre
A fotó készítőjének életrajza: G. Nagy Béla
A bejegyzés létrehozása: 2017. szeptember 13.