Gyerekek az Erzsébet-kertben

Hozzászólok
Gyerekek az Erzsébet-kertben

Valószerűtlenül sűrű, nagy erdőség előtt aprócska gyerekek, akik a lepel mögül vezénylő fotós kiáltására várnak, hogy kutyust kergetve ismét össze-vissza szaladgálhassanak a mohos kősziklába fúrt lyukon át érkező friss, tiszta víz körül. A padon összezsúfolódó felnőttek hiába vigyáznak a rendre. Tudják: a varázslónak csak másodpercei vannak erre, s aztán siet, hogy művét előhívó tankba tehesse. Legfeljebb hosszú évek múlva csodálkozva nézhetik magukat albumokba rendezetten, képpé merevedve. Azzal egyik résztvevő sincsen tisztában, hogy soha vissza nem térő pillanatnak formálói és tanúi voltak. Hiszen az Erzsébet-kertnek a Rák-patak melletti részlete hidastul, mohás sziklástul az enyészeté lett, s a legújabb renoválással a vizet betonba foglalják majd. A szálfák csoportja mögül a Tóth Antal utca fel sem sejlik.

Kép típusa: 
Kép keletkezési ideje: 
1910-es évek eleje
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1912
Évszámos térképre
536-1765
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Hárs József
A bejegyzés létrehozása: 2015. október 21.

Hozzászólások

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Ez a kép egyszer már szerepelt a honlapon. (Én küldtem be Sándor István képeslap gyűjteményéből.) Akkor több hozzászólással tisztázódott a helyszín, és Horváth Péter Pál az Erzsébet kert térképén is bejelölte azt. Ezek alapján a fotós a Tóth Antal utcának háttal állt és a kőfalon kialakított vízesést a Deák kút vize táplálta.
A felújított és napjainkban már látogatható Erzsébet kertben a kép szerinti eredeti forma visszaállítását egy szárazon rakott kőfallal (un. kaszkád) és a vízesésre utalva egy vízcsappal, valamint a kőfalon korhű fakorlát kialakításával dícséretesen megoldották. A közelben kihelyezett táblán pedig ugyanezen képeslap alapján valamivel bővebb tájékoztatás is olvasható.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Köszönöm a pontosítást. A kép nem ugyanaz, ennek más a forrása. A Facebookon fent volt a képeslap, emlékszem rá, a honlapon még nem, így most jó, hogy ide is felkerültek az ott írottak.

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Az lehet, de most már sajnos a facebook-on sem találom, hogy az eredeti kommenteket megnézzem a pontosítás pontosítása érdekében.