Harangszentelés a Szent Mihály-templomban 1930-ban

Hozzászólok
Harangszentelés a Szent Mihály-templomban 1930-ban

"Összekötő kapocs a harang a földi ember és az ég között, közvetíti imáját az Istenhez és lehozza jutalmát: áldását."(Dr. Serédi Jusztinián)

Dr. Serédi Jusztinián (1884-1945) bíboros-hercegprímás első soproni látogatása alkalmával, 1930. szeptember 28-án ünnepi szentmisét követően szentelte fel a Szent Mihály - templom udvarán felállított harangokat. A négy harangból kettőt korábban, 1893-ban illetve 1922-ben öntött a Seltenhofer cég. A legrégebbi nagyharang és a legkisebb harang 1930-ban kapott két új társat ugyancsak a családi vállakozásának köszönhetően.

A jeles alkalomra kiadott képeslapon a harangok mellett a templom bejárata is látható, az érdeklődők vélhetően éppen a harangszentelés szertartását figyelik.

A soproniak füle számára oly kedves és jellegzetes harangok hangját ide kattintva hallgathatják meg.

Az itt bemutatott képeslap Preidl Zoltán soproni képeslap- és fényképgyűjtő kollekciójának egyik darabja. Ezúton fejezzük ki köszönetünket Zoltánnak, hogy lehetővé tette az anyag bemutatását honlapunkon. A gyűjteményben szereplő képeket folyamatosan tesszük közzé, az egyes darabok a Preidl Zoltán gyűjteménye címkére kattintva listázhatók ki. A gyűjtő Facebookos oldalának linkjét a Kapcsolódó és ajánlott link alatt találják.

A korabeli újságcikket az Arcanum Digitális Tudománytár honlapján keresztül értük el.

Kép típusa: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1930. szeptember 28.
Forrás: 

Budapesti Hírlap, 1930. szeptember 30. p., 6.

Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1930
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2019. augusztus 29.