Hősök az erdőben

Hozzászólok
A bánfalvi hősi temető

1840-ben a Rusztról a bánfalvi Karmelita kolostorba áttelepített katonai kórházban és laktanyában elhunyt katonákat 1878-tól temették a mostani Hősi temetőbe. Az első világháború alatt a közben felépült barakk-kórházban elhunyt katonákat temettek el. A közel kétezer áldozat között a magyar katonákon kívül többek között osztrákok, csehek, szlovénok, bosnyákok, horvátok, románok, szerbek, és oroszok voltak. A két világháború között főleg Sopronban szolgáló tiszteket, valamint a városhoz kötődő katonákat temettek ide saját kérésükre. A második világháború harci cselekményei 1944-ben érték el a várost. A légi támadások, bombázások, a város elfoglalásának katonai áldozatait - magyarokat és németeket - 941 főt temettek el itt. 1945 után az itt nyugvó katonák családtagjai temetkeztek szeretteik mellé. Az 1950-es évektől a hozzátartozók sokáig nem tudták leróni kegyeletüket, mivel a határsáv miatt idegenek nem jöhettek ide. Ebben az időben a helyi lakosok és a soproni iskolák diákjai ápolták a temetőkertet.

Kép típusa: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1900-as évek eleje
Kép keletkezésének éve: 
1915
1931 turista térképre
4976-3578
A bejegyzés létrehozása: 2013. február 14.

Hozzászólások

Moser Aranka (Pauliné) képe

Felső tagozatosok voltunk a Fenyő téri suliban és minden Halottak napja előtt valamennyi diák szorgoskodott és rendbe tette az ismert és ismeretlen katonai sírokat. Szép feladat volt.

Both István képe

Kedves Aranka! Ez valóban így volt. A valamikori Kellner iskola szervezésében mi is évente kint voltunk és megkíséreltük rendbe tenni a temetőt.