Hősök az erdőben

Keresés az archívumban

A bánfalvi hősi temető
Eredeti méret

1840-ben a Rusztról a bánfalvi Karmelita kolostorba áttelepített katonai kórházban és laktanyában elhunyt katonákat 1878-tól temették a mostani Hősi temetőbe. Az első világháború alatt a közben felépült barakk-kórházban elhunyt katonákat temettek el. A közel kétezer áldozat között a magyar katonákon kívül többek között osztrákok, csehek, szlovénok, bosnyákok, horvátok, románok, szerbek, és oroszok voltak. A két világháború között főleg Sopronban szolgáló tiszteket, valamint a városhoz kötődő katonákat temettek ide saját kérésükre. A második világháború harci cselekményei 1944-ben érték el a várost. A légi támadások, bombázások, a város elfoglalásának katonai áldozatait - magyarokat és németeket - 941 főt temettek el itt. 1945 után az itt nyugvó katonák családtagjai temetkeztek szeretteik mellé. Az 1950-es évektől a hozzátartozók sokáig nem tudták leróni kegyeletüket, mivel a határsáv miatt idegenek nem jöhettek ide. Ebben az időben a helyi lakosok és a soproni iskolák diákjai ápolták a temetőkertet.

Kép típusa
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1900-as évek eleje
1915
4976-3578
1931 turista térképre

Hozzászólások

Moser Aranka (Pauliné) | 2013. május 17. 18:28

Felső tagozatosok voltunk a Fenyő téri suliban és minden Halottak napja előtt valamennyi diák szorgoskodott és rendbe tette az ismert és ismeretlen katonai sírokat. Szép feladat volt.

Both István | 2013. június 30. 11:54

Kedves Aranka! Ez valóban így volt. A valamikori Kellner iskola szervezésében mi is évente kint voltunk és megkíséreltük rendbe tenni a temetőt.

A bejegyzés létrehozása: 2013. február 14.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.