Majális az Amfiteátrumban

Keresés az archívumban

Majális az Amfiteátrumban
1
Eredeti méret
Majális az Amfiteátrumban
2
Eredeti méret
Majális az Amfiteátrumban
3
Eredeti méret
Majális az Amfiteátrumban
4
Eredeti méret
Majális az Amfiteátrumban
5
Eredeti méret

Majális? Az Amfiteátrum nagy, szabad térségén eléggé vegyes szétszórtságban találhatók különböző mutatványos alkalmatosságok. Egységes, céltudatos szervezés nélkül állnak és ülnek ezek körül érdeklődők, részt vevők a legkülönbözőbb korú gyerekek. És néhány - valószínűleg gyerekre vigyázó felnőtt -, de olyan is, aki azért jött, mert hallotta a zajt. Zenélő forrás ugyan nem látszik. De attól még lehet egy recsegő, kurblis gramofon valahol. Telente a korcsolyázóknak szólt ilyesmi. Az 1-es felvétel előterében olvasható a felpingált céltábla alatt: Roll Ferenc Sopron. Kicsi a bódé, az a néhány nyerni vágyó könyökét használva is alig fér el a tenyérnyi helyen. Vajon van-e kapcsolat Roll Ferenc és Roll János között? Utóbbi a Kuruc-dombon, a Bercsényi utca 11-ben, földszintes, cseréptetős, de villany nélküli, egyszobás házikóban hatodmagával él a Sopron topográfiája adatai szerint vízvezeték nélkül. A környezet és a jelenlévők a harmincas évek válságtól sújtott világát idézi. Ezt erősíti az 5 sz. felvétel is: egy színehagyott gebe egykedvűen legeli a halomba gereblyézett füvet. Emlékét annak, hogy valaki reggel helyet készített a körhintának, mielőtt forgatni nem kezdte a szerkezetet.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
Ismeretlen
Szerző
1940
3900-121
Évszámos térképre

Hozzászólások

Tarcsai Mária | 2015. március 21. 18:27

Én még emlékszem azokra a körhintákra, amit nem motor hajtott, hanem fiatal srácok tolták körbe.körbe. Jutalmuk, illetve fizetségük az volt, hogy utána több kört megtehettek a körhintán, esetleg vendéget is hozhattak.

Friedrich Rezső | 2015. március 22. 12:56

Csak kiegészítésként szeretném a bejegyzéshez hozzá tenni, hogy ilyen körhintás-céllövöldés események voltak a húsvéti ünnepek környékén is. A Gödör játszótéren például többször eljátszottam a locsolópénzemet...

A bejegyzés létrehozása: 2015. március 21.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.