Majális az Amfiteátrumban

Hozzászólok
Majális az Amfiteátrumban
Majális az Amfiteátrumban
Majális az Amfiteátrumban
Majális az Amfiteátrumban
Majális az Amfiteátrumban

Majális? Az Amfiteátrum nagy, szabad térségén eléggé vegyes szétszórtságban találhatók különböző mutatványos alkalmatosságok. Egységes, céltudatos szervezés nélkül állnak és ülnek ezek körül érdeklődők, részt vevők a legkülönbözőbb korú gyerekek. És néhány - valószínűleg gyerekre vigyázó felnőtt -, de olyan is, aki azért jött, mert hallotta a zajt. Zenélő forrás ugyan nem látszik. De attól még lehet egy recsegő, kurblis gramofon valahol. Telente a korcsolyázóknak szólt ilyesmi. Az 1-es felvétel előterében olvasható a felpingált céltábla alatt: Roll Ferenc Sopron. Kicsi a bódé, az a néhány nyerni vágyó könyökét használva is alig fér el a tenyérnyi helyen. Vajon van-e kapcsolat Roll Ferenc és Roll János között? Utóbbi a Kuruc-dombon, a Bercsényi utca 11-ben, földszintes, cseréptetős, de villany nélküli, egyszobás házikóban hatodmagával él a Sopron topográfiája adatai szerint vízvezeték nélkül. A környezet és a jelenlévők a harmincas évek válságtól sújtott világát idézi. Ezt erősíti az 5 sz. felvétel is: egy színehagyott gebe egykedvűen legeli a halomba gereblyézett füvet. Emlékét annak, hogy valaki reggel helyet készített a körhintának, mielőtt forgatni nem kezdte a szerkezetet.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
Ismeretlen
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1940
Évszámos térképre
3900-121
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Hárs József
A fotó készítőjének életrajza: Mende Gusztáv
A bejegyzés létrehozása: 2015. március 21.

Hozzászólások

Tarcsai Mária képe

Én még emlékszem azokra a körhintákra, amit nem motor hajtott, hanem fiatal srácok tolták körbe.körbe. Jutalmuk, illetve fizetségük az volt, hogy utána több kört megtehettek a körhintán, esetleg vendéget is hozhattak.

Friedrich Rezső képe

Csak kiegészítésként szeretném a bejegyzéshez hozzá tenni, hogy ilyen körhintás-céllövöldés események voltak a húsvéti ünnepek környékén is. A Gödör játszótéren például többször eljátszottam a locsolópénzemet...