Sopron bombázása - Győri pályaudvar

Keresés az archívumban

Térkép forrása
Dr. Thirring Gusztáv - Dr. Heimler Károly: Sopron és környékének részletes kalauza, 1935

Sopronról a várost ért bombatámadások után számos fotó készült, közülük jónéhányat nem sikerült még azonosítani, sok esetben nemcsak a helyszín, hanem a fotós kiléte sem tisztázott. Az oldalunk rendelkezésére álló, már legalább a helyszínt illetően beazonosított háborús fotókból Kovács Péter készített válogatást. A képekhez tartozó szövegeket Kovács Péter írta, a történeti hitelességet ifj. Sarkady Sándor ellenőrizte, a technikai megvalósítás pedig Wallon-Hárs Viktor érdeme. A válogatás korántsem teljes, igyekeztünk egyfajta keresztmetszet adni a rendelkezésre álló 1944-1947 között készült felvételekből. Munkánkkal szeretnénk emléket állítani a képek készítőinek: Angyalfi Andornak, Bordás Tihamérnak, Diebold Károlynak, Finta Bélának, Gottshcling Károlynak, Kovács Károlynak, és Lobenwein Haraldnak.

Kép típusa
Kép keletkezési ideje
1944-1947
Kapcsolódó bejegyzés
Szerző
1944

Hozzászólások

Tarcsai Mária | 2013. május 13. 07:34

Remek ez az összeállítás, mindet végignéztem és elolvastam. Minden elismerésem azoké, akik ezen munkálkodtak és kitalálták.

Ha egyszerre szeretném látni a térképet, a megjelenő fotót és szöveget, nálam csak teljes képernyős üzemmódban lehetséges.

Moser Aranka (Pauliné) | 2014. március 4. 16:06

Nagyon tetszik, remek technikai bravúr!

Tarcsai Mária | 2014. december 18. 21:19

Miközben az egyik fényképet hosszan nézegettem, eszembe jutott, hogy ennél a bombatámadásnál halt meg az egyik kedves távoli rokonom édesanyja. miközben férje a fronton harcolt, fiai pedig az iskolában voltak, bombatalálat érte a Hunyadi és Borsmonostori utcát is. Rokonom édesanyjának holttestét a ráomlott ház alatt, a lépcsőház fedezékében találták, összeölelkezve a házbeli szomszédasszonnyal. Németh Alajos is ír erről a könyvében. A háború végén a még fiatalkorú és félárva fiait kitelepítették Németországba. Pár hónap múlva az édesapjuk hazatért az orosz hadifogságból é senkit sem talált. Felesége meghalt, a fiait pedig kitelepítették. Mély keserűség vett erőt rajta, hogy miközben ő a hazáért harcolt, ezek a dolgok történtek itthon. Ő is kiment Németországba és többé be sem tette a lábát a hazájába.... mert miféle haza az, ahol nem veszik tekintetbe, hogy az Édesapa a hazájáért harcolt és azért esett hadifogságba?

Tarcsai Mária | 2014. december 18. 21:28

Nem tudom melyik, de lehet, hogy ez a bombázás volt az, amikor házbeli barátnőmmel, Taródy Erzsivel játszottunk az udvarban, ő a magas hóban hanyatt dobta magát és az égre nézve felkiáltott: nini, miféle fekete pöttyök közelednek? Erre Édesanyám, aki mindezt hallotta a konyhában, kirohant az udvarba és mindenkit leparancsolt a pincébe. Én csak úgy gurultam lefelé, semmi bajom nem lett, és a házbeliek mind jöttek utánunk..... ezúttal a házban semmi probléma nem történt, ellentétben többi bombázással.

A bejegyzés létrehozása: 2013. május 12.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.