A honlap frissítése miatt ideiglenesen nem elérhető a hozzászólás és a regisztráció funkció.
Szíves türelmüket kérjük.

Soproni szüret 1960 táján

Hozzászólok
Soproni szüretelők

Berényi Margittól kaptuk ezt a felvételt, mely valamikor az 1960-as évek elején készült egy soproni szüreten. Tarcsai Mária a következőket fűzte a fotóhoz:

„A képen szereplő személyek egy kivételével ismeretlenek. A jobboldalt álló két hölgy mögötti férfi: Völgyes Mihály, a soproni Postaigazgatóság alkalmazottja volt, ismertem őt.

A személyek talán nem is fontosak, nagyon érdekes viszont a szüretelők előtt lévő két faputtony, amiben a férfiak összegyűjtötték a szüretelők vödreiből a szőlőt és elvitték az ott álló lovasszekérhez, amin nagyméretű sajtár volt, abba borították a puttony tartalmát olyan ügyesen, hogy le sem kellett venni a hátukról. A sajtárnál a szüret ideje alatt mindig volt valaki, aki segített a puttonyok kiürítésénél. Egy-egy szüretnél, attól függően hányan szüreteltek, egy, kettő, vagy még több puttonyos is volt, akik állandóan járták a sorokat. Sokszor kiabáltak utánuk:

-Puttonyost kérünk!

Szóval nem volt könnyű dolguk, alaposan elfáradtak a szüret végére.”

A bejegyzés helyszínéül a Pozsonyi utat jelöltük meg, de a felvétel vélhetőleg egy közeli dűlőben készült.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1960 körül
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1962
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2015. szeptember 24.

Hozzászólások

Tarcsai Mária képe

Talán Berényi Margit, akitől a kép érkezett, ismeri a szüretelők egy részét, ebben reménykedek!

Tarcsai Mária képe

Berényi Margit, de ezek után már én is felismerem a baloldalt, vadászkalapban álló férfit, aki Motzer Samu bácsi, Sorpon utolsó előtti csősze.

Tarcsai Mária képe

Zsuzsanna Szalainé Papis szt írja a facebookon: én is felismertem a képen Völgyes Misi bácsit, a kép jobb oldalon felesége, Ida néni. Misi bácsi már sajnos nem él, a felesége még igen.