Szép Sopron! - 18. rész - Dr. Friedrich Károly diavetítésének felvételei

Keresés az archívumban

Helyszín
A lebombázott Várkerület
1944. december 6-án hosszú 39 percen át bombázták Sopron pályaudvarát. Az elcsúszott bombák a Belvárost érték. Ez nem volt benne a bombázási tervben.
1
Eredeti méret
A lebombázott Várkerület
Ezek a kis üzletházak itt álltak, szegények, egymáshoz ragasztva ...
2
Eredeti méret
A lebombázott Várkerület
... amikor az egyiket bombatámadás érte, az vitte magával a szomszédot.
3
Eredeti méret
A Naygrondella
Ezután került elő a Nagyrondella ...
4
Eredeti méret
Várfal részlet
... vagy ez a kis bástya, melyből 28 vette körül az egész Belvárost ...
5
Eredeti méret
Várfal részlet
... és amelyeket királyi parancsra római romokra építtetett egy ispán, akinek a neve Sopron volt.
6
Eredeti méret

Az itt bemutatott diák Dr. Friedrich Károly 1985. július 25-i előadásnak felvételei. Honlapunkon a közel 500 képből álló anyag jelentős hányadát részletekben közöljük, kiegészítő szövegek nélkül, a képaláírásokban Kari bácsi az adott képhez elmondott sorait részben idézve, néhol minimálisan átfogalmazva. A sorozat részei a “Szép Sopron!” címkére kattintva listázhatók ki.

A felvételek bemutatásával célunk egyrészt az értékmentés, másrészt lehetőséget szeretnénk biztosítani az érdeklődőknek az egyes képkockák alapos átböngészésre, többféle módon történő nagyítására.

A fizikailag rossz állapotban lévő diákat megtisztítva, a jelenkor legmodernebb eszközeivel digitalizálva, szükség esetén digitálisan javítva adjuk közre.

A fotósorozatok nem pótolhatják az eredeti vetítést, de biztosak vagyunk benne, hogy ahhoz remek kiegészítésül szolgálnak. Minden bejegyzés alatt feltüntetjük a YouTube-on elérhető, közel másfél órás anyag linkjét, ahol Kari bácsi magával ragadó lelkesedéssel mesél a felvételekről.

Köszönetünket fejezzük ki Dr. Friedrich Andrásnak azért, hogy rendelkezésünkre bocsájtotta a diasorozatot, Friedrich Rezsőnek a szervezésben nyújtott segítségéért, illetve Kővári Annának és G. Nagy Lászlónak, akik áldozatos munkával megmentették az enyészettől az anyagot és digitalizálták azt.

Sorozatunkkal Dr. Friedrich Károly, Kari bácsi emléke előtt tisztelgünk.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Szerző
1985
A bejegyzés létrehozása: 2017. december 22.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.