Szép Sopron! - 8. rész - Dr. Friedrich Károly diavetítésének felvételei

Keresés az archívumban

Helyszín
A Szentháromság-szobor
A téren lévő barokk remekmű szépségével sajnos szomorú emlékeket idéz ...
1
Eredeti méret
A Szentháromság-szobor részlete
... A pestis járványt próbálták megállítani ezzel a fogadalommal, amikor Löwenburg Jakab megpróbálta a nejét megmenteni a fekete haláltól ...
2
Eredeti méret
A Szentháromság-szobor részlete
... de hiába, fogadalmakkal nem lehetett legyűrni ezt a szörnyű kórt.
3
Eredeti méret
A Tűztorony és a régi városháza
1890-ben egy másik járvány kezdődött, nemcsak Sopronban, de Bécsben és Párizsban is. A régi épületek helyére olyanokat produkáltak, mint az új városháza. Képesek voltak lebontani egy ilyen egész jobb oldalt, amit itt látunk. Mennyire más lenne a tér, ha ezek a házak megmaradtak volna... Ott a toronyhoz simuló kis zöld ház volt a legkedvesebb kívülről, de csak kívülről, belülről nem volt olyan szimpatikus, mert ott volt a rendőrség. Most ugyanott vannak az adóhivatalok ...
4
Eredeti méret
A Kecske-templom a Szentháromság-szoborral
A gótika eleganciája a 700 éves toronnyal ...
5
Eredeti méret
A Kecske-templom egyik bejárata
... A faltakaró alól pedig előbújt a bejárat.
6
Eredeti méret
Címer a templom falán
Ez az a templom, melynek furcsa neve, Kecske-templom, annak köszönhető, hogy a címerben egy kecskét látunk, ebből született egy legenda, hogy egy kecskepásztor kecskéje kincset kapart ki a földből, ebből épült a templom. Prózaibb a valóság: Kecskés Mihály, Michael Geisl gyilkosságot követett el és vagyonának föláldozásával megmenthette életét. Így épült meg az a templom, amelyben három koronázás volt.
7
Eredeti méret
A Tűztorony a Gyógygödör egykori cégérével
Sopronban az a helyzet, ahol templom van, azzal szemben egy kocsma van. Azt nem tudjuk, mi volt előbb, a templom, vagy a kocsma. Egy templom - egy kocsma. Soproni specialitás.
8
Eredeti méret
Életkép a Gyógygödör előtt
Ez a Gyógygödör nevű hely, ami olyan jó gyógyhely lehet, hogy a gyógyításra váró betegeknek sorba kell állni, míg gyógykezelésre kerülnek,sőt vannak egyesek, akik tolókocsival vitetik ide magukat, aztán vidáman, gyógyultan távoznak.Persze, csak ha megfelelő mennyiségű gyógyszert fogyasztottak ...
9
Eredeti méret
Fő téri életkép háttérben a Gyógygödörrel
... A túl sok gyógyszer ehhez vezet ...
10
Eredeti méret

Az itt bemutatott diák Dr. Friedrich Károly 1985. július 25-i előadásnak felvételei. Honlapunkon a közel 500 képből álló anyag jelentős hányadát részletekben közöljük, kiegészítő szövegek nélkül, a képaláírásokban Kari bácsi az adott képhez elmondott sorait részben idézve, néhol minimálisan átfogalmazva. A sorozat részei a “Szép Sopron!” címkére kattintva listázhatók ki.

A felvételek bemutatásával célunk egyrészt az értékmentés, másrészt lehetőséget szeretnénk biztosítani az érdeklődőknek az egyes képkockák alapos átböngészésre, többféle módon történő nagyítására.

A fizikailag rossz állapotban lévő diákat megtisztítva, a jelenkor legmodernebb eszközeivel digitalizálva, szükség esetén digitálisan javítva adjuk közre.

A fotósorozatok nem pótolhatják az eredeti vetítést, de biztosak vagyunk benne, hogy ahhoz remek kiegészítésül szolgálnak. Minden bejegyzés alatt feltüntetjük a YouTube-on elérhető, közel másfél órás anyag linkjét, ahol Kari bácsi magával ragadó lelkesedéssel mesél a felvételekről.

Köszönetünket fejezzük ki Dr. Friedrich Andrásnak azért, hogy rendelkezésünkre bocsájtotta a diasorozatot, Friedrich Rezsőnek a szervezésben nyújtott segítségéért, illetve Kővári Annának és G. Nagy Lászlónak, akik áldozatos munkával megmentették az enyészettől az anyagot és digitalizálták azt.

Sorozatunkkal Dr. Friedrich Károly, Kari bácsi emléke előtt tisztelgünk.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1985
Szerző
1985
A bejegyzés létrehozása: 2017. október 10.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.