Tél a Felső-Lőverekben

Keresés az archívumban

Tél a Felső-Lőverekben
Eredeti méret

Az egykori soproni telet megörökítő Zsabokorszky Jenő pécsi illetőségű mérnök a Hársfa soron állva, a mai Felsőlövér út irányába nézve készítette felvételét egy olyan házról, mely a napjainkban őt körülvevő modern épületek között még ma is mementóként emlékezteti a soproniakat az igazi régi lőverek hangulatosságára.

A képeslap publikálásakor dr. Kubinszky Mihály így írt A régi soproni Lőver című kötetében:

"Egy hársfa körül körpad állt a Hackstock-lőver tövében (a felvétel készítésekor Szent István körút 9.), mely egykor Thirring Nándor tulajdona volt. Az épület a szép téli fotón a Hársfa sor felől nézve jelenik meg. Első emeleti verandájáról szép kilátás nyílt délre, a Deák-kúti csermely völgyén át a Károly-magaslatra. Ez a régi Thirring-Hackstock-lőver még ma is áll, de verandájáról a kilátás már erősen korlátozott."

Ahogy a verandáról nem nyílik már olyan csodás kilátás, mint egykor, annyira nehéz lenne manapság ugyanebből a szögből hasonlóan - a hólepte táj ellenére - szívmelengető fotót készíteni, nem csupán a kevésbé csapadékos telek miatt, hanem a környék jelentős beépítettsége miatt sem.

Zsabokorszky mérnök jellegzetes feliratokkal ellátott képeslapjaiból összeállított, folyamatosan bővülő sorozatunkat ide kattintva nézhetik meg.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1930-as évek eleje
Szerző
1931
1520-2206
Évszámos térképre
A bejegyzés létrehozása: 2019. december 25.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.