Tél a Felső-Lőverekben

Hozzászólok
Tél a Felső-Lőverekben

Az egykori soproni telet megörökítő Zsabokorszky Jenő pécsi illetőségű mérnök a Hársfa soron állva, a mai Felsőlövér út irányába nézve készítette felvételét egy olyan házról, mely a napjainkban őt körülvevő modern épületek között még ma is mementóként emlékezteti a soproniakat az igazi régi lőverek hangulatosságára.

A képeslap publikálásakor dr. Kubinszky Mihály így írt A régi soproni Lőver című kötetében:

"Egy hársfa körül körpad állt a Hackstock-lőver tövében (a felvétel készítésekor Szent István körút 9.), mely egykor Thirring Nándor tulajdona volt. Az épület a szép téli fotón a Hársfa sor felől nézve jelenik meg. Első emeleti verandájáról szép kilátás nyílt délre, a Deák-kúti csermely völgyén át a Károly-magaslatra. Ez a régi Thirring-Hackstock-lőver még ma is áll, de verandájáról a kilátás már erősen korlátozott."

Ahogy a verandáról nem nyílik már olyan csodás kilátás, mint egykor, annyira nehéz lenne manapság ugyanebből a szögből hasonlóan - a hólepte táj ellenére - szívmelengető fotót készíteni, nem csupán a kevésbé csapadékos telek miatt, hanem a környék jelentős beépítettsége miatt sem.

Zsabokorszky mérnök jellegzetes feliratokkal ellátott képeslapjaiból összeállított, folyamatosan bővülő sorozatunkat ide kattintva nézhetik meg.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1930-as évek eleje
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1931
Évszámos térképre
1520-2206
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A fotó készítőjének életrajza: Zsabokorszky Jenő
A bejegyzés létrehozása: 2019. december 25.